Кого залучати до роботи в нічний час в умовах воєнного стану

Які категорії працівників залучати до роботи в нічний час у період дії воєнного стану?

Парламент посилив відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Аспекти трудових відносин на період воєнного часу врегульовує Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

На період воєнного стану знімаються обмеження, які встановлює стаття 55 КЗпП, відповідно до якої заборонено залучати до роботи в нічний час вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років (ст. 176).

Залучайте до роботи у нічний час тільки після того, як отримали згоду працівників таких категорій:

  • вагітних жінок і жінок, які мають дитину віком до одного року;
  • осіб з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.

Відповідно до частин першої, другої статті 54 КЗпП при роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу (п. 2 ч. 1 і ч. 3 ст. 51 КЗпП).

Кого залучати до роботи в нічний час в умовах воєнного стану Як законодавство визначає скорочену тривалість робочого часу

Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема:

  • на безперервних виробництвах;
  • на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем.

Вищезгадані обмеження на період воєнного стану не застосовуються.

Джерело: Держпраці

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% на пів року наш електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як правильно залучати працівників до надурочних робіт

Перш ніж навантажити працівників додатковою роботою, потрібно звіритися із законодавством, яке визначає порядок застосування надурочних робіт. Що змінилося під час воєнного стану — дізнайтеся зі статті.
14291

Тривалість робочого часу

Тривалість робочого часу - це гарантія того, що працівник не буде вимушений працювати надмірно, що може призвести до перевтоми, зниження працездатності та погіршення стану здоров'я. Яка максимальна тривалість робочого часу? Чи змінилась тривалість робочого часу під час військового стану? Відповіді на ці та інші питання, пов’язані з балансом робочого часу, — у статті.
45765

Перенесення робочих днів

Щороку Кабмін видає розпорядження про перенесення робочих днів. Через військовий стан в Україні діють інші норми законодавства. Дізнайтеся, більше про них зі статті.
30034

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді