Як під час воєнного стану працівникам з інвалідністю пройти переогляд

Чи потрібно вести військовий облік працівників з інвалідністю

Уряд визначив, що у випадку, коли лікарсько-консультативна комісія не має можливості направити особу з інвалідністю на медико-соціальну експертизу у період дії воєнного стану на території України, повторний огляд переносять на строк, коли припинять або скасують воєнний стан, але не пізніше шести місяців після його припинення (постанова КМУ від 30.03.2022 № 390).

Як МСЕК встановлює факт втрати працездатності (інвалідність)

При цьому інвалідність продовжують до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо повторний огляд не проведуть раніше.

Якщо особа з інвалідністю не має можливості пройти медико-соціальну експертну комісію, а строк повторного огляду в індивідуальній програмі реабілітації припав на період дії воєнного стану на території України, її індивідуальну програму реабілітації продовжують до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування воєнного стану.

Відповідну норму додали до порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України, визначеного у постанові КМУ від 08.03.2022 № 225.

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
143783

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
40064

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
46322

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
5155

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді