Чи потрібно вести військовий облік працівників з інвалідністю

Управління Держпраці в Одеський області опублікувало роз’яснення щодо того, чи можна працівників з інвалідністю автоматично вважати непридатними до військової служби.

Чи потрібно вести військовий облік працівників з інвалідністю

Якщо працівнику встановили інвалідність, це не дає підстав автоматично вважати, що він не придатний до військової служби. Керуйтеся записами у військово-облікових документах.

Як МСЕК встановлює факт втрати працездатності (інвалідність)

На військовий облік ставлять громадян, придатних за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час, які не досягли граничного віку перебування в запасі Збройних Сил (абз. 1 п. 18 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженим постановою КМУ від 07.12.2016 № 921).

Придатність за станом здоров’я до військової служби призовників та військовозобов’язаних визначає військово-лікарська експертиза (п. 1.1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони від 14.08.2008 № 402; далі — Положення № 402).

За результатами медичного огляду військово-лікарська комісія прийме одне із рішень щодо військовозобов’язаного:

  • придатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Підстава — пункт 20.3 Положення № 402.

Чи потрібно вести військовий облік працівників з інвалідністю Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

Не ведуть військовий облік тільки тих працівників, непридатних до військової служби, яких територіальний центр комплектування та соціальної підтримки виключив з обліку за станом здоров’я. Вони більше не військовозобов’язані.

Олена Петровська

за матеріалами Держпраці

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36593

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10104

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді