Робота в новорічні та різдвяні свята

Як правильно залучати працівників до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні?

Робота у новорічні та різдвяні свята

Новий рік (1 січня) і Різдво Христове (7 січня і 25 грудня) визнані в Україні як святкові дні. За загальним правилом роботодавець не має права залучати працівника до роботи у вихідний, святковий або неробочий день, не установлений графіком змінності.

Чи потрібно викликати у вихідні на роботу керівника служби охорони праці

Водночас у зазначені дні законодавство допускає виконувати:

  • роботи, припинити які неможливо через виробничо-технічні умови — підприємства, установи, організації, що працюють безперервно;
  • роботи, викликані необхідністю обслуговування населення.

Підстава — абзац третій статті 73 КЗпП.

У вихідні, святкові або неробочі дні законодавство дозволяє залучати до роботи працівників з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках:

  • відвернути або ліквідувати наслідки стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунути їхні наслідки;
  • відвернути нещасні випадки, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
  • виконати невідкладні, наперед не передбачені роботи, від чого залежить нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їхніх окремих підрозділів;
  • виконати невідкладні вантажно-розвантажувальні роботи, щоб запобігти або усунути простій рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Підстава — стаття 71 КЗпП.

Щоб залучити працівників до роботи у вихідні та святкові дні, зокрема на Новий рік і Різдво Христове, роботодавець має видати наказ або розпорядження.

Роботу у вихідні, святкові або неробочі дні роботодавець має компенсувати відповідно до статті 107 КЗпП. Зокрема роботу в зазначені дні роботодавець оплачує у подвійному розмірі:

  1. відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;
  2. працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;
  3. працівникам, які одержують місячний оклад:
  • у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу;
  • у розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплату в зазначеному розмірі потрібно обчислювати за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

Водночас на бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, роботодавець має надати йому інший день відпочинку.

Джерело: за метеріалами Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість робочого часу

Тривалість робочого часу - це гарантія того, що працівник не буде вимушений працювати надмірно, що може призвести до перевтоми, зниження працездатності та погіршення стану здоров'я. Яка максимальна тривалість робочого часу? Чи змінилась тривалість робочого часу під час військового стану? Відповіді на ці та інші питання, пов’язані з балансом робочого часу, — у статті.
44778

Перенесення робочих днів

Щороку Кабмін видає розпорядження про перенесення робочих днів. Через військовий стан в Україні діють інші норми законодавства. Дізнайтеся, більше про них зі статті.
29829

Як правильно залучати працівників до надурочних робіт

Перш ніж навантажити працівників додатковою роботою, потрібно звіритися із законодавством, яке визначає порядок застосування надурочних робіт. Що змінилося під час воєнного стану — дізнайтеся зі статті.
13970

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді