Проведення масових заходів в період карантину

Головний державний санітарний лікар постановою від 19.10.2021 № 18 затвердив Протиепідемічні заходи під час проведення масових заходів (крім спортивних) на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Проведення масових заходів в період карантину

У затвердженому документі йдеться про культурні, розважальні, соціальні, релігійні, рекламні, наукові, освітні, професійні, тематичні та інші заходи, включно із заходами в закладах культури та креативних індустрій, зокрема фестивалів, концертів, кіносеансів, вистав, постійних і тимчасових виставок та експозицій, а також заходи у розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування.

Як організувати безпечну роботу працівників під час карантину

Наразі в Україні масові заходи дозволені за різних умов, залежно від рівня епіднебезпеки, в якому перебуває регіон.

Жовтий рівень:

  • Масовий захід можна провести лише за умови розміщення не більше однієї людини на 4 кв. м або наповненості залів не більше ніж на дві третини місць.
  • Вказані обмеження не будуть застосовуватись, якщо всі учасники та організатори заходу мають документ про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19 або негативий ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, чинний 72 години.
  • Дотримувати маскового режиму — обов’язково.

Проведення масових заходів в період карантину

Червоний рівень:

  • Масовий захід можна провести лише, якщо у всіх учасників та організаторів є документ про повний курс вакцинації проти COVID-19 або негативий ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, чинний 72 години.
  • Дотримувати маскового режиму — обов’язково.

Проведення масових заходів в період карантину

Норми, яких необхідно дотримуватися під час масових заходів у період карантину:

    1. Під час проведення масових заходів визначте відповідального за дотриманням протиепідемічних заходів. Він має забезпечити недопущення до заходу / на роботу працівників, які не надали документ про щеплення або негативний результат тестування на COVID-19.
    2. Відповідальна особа має організувати проведення температурного скринінгу працівникам під час входу до приміщення безконтактним методом. Тих, у кого температура більше 37,2º або є ознаки ГРВІ, до роботи не допускають.
    3. При вході та в місцях масового скупчення відвідувачів організуйте місця для обробки рук антисептиками, які містять понад 60% спирту, нанесіть маркування про забезпечення дистанції не менше ніж 1,5 м.
    4. Збільшіть кількість пунктів вхідного контролю.
    5. До приміщень або на територію місць проведення заходу допускати відвідувачів (учасників) з одягнутими засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), зокрема захисними масками або респіраторами, які закривають ніс і рот, зокрема виготовленими самостійно.

    Організатор заходу має забезпечити:

    • наявність достатнього запасу ЗІЗ та їх використання працівниками;
    • постійну наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників у службових санвузлах та санвузлах загального користування;
    • вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів;
    • дезінфекцію поверхонь, з якими контактують відвідувачі;
    • безперебійну роботу систем вентиляції у випадку проведення заходів у приміщенні;
    • централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
    • розміщення додаткових контейнерів/урн для ЗІЗ, паперових серветок у місцях загального користування (на вході, у холах, коридорах, санвузлах тощо);
    • проведення навчання з працівниками щодо дотримання правил гігієни рук.

    Організатори заходів і працівники зобов’язані:

    • використовувати ЗІЗ;
    • регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на дві години;
    • утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань;
    • самоізолюватися в разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

    Вимоги щодо використання ЗІЗ та дотримання фізичного дистанціювання не поширюються на осіб, що виступають у сценічному образі на час безпосереднього проведення заходу.

    Учасники масових заходів зобов’язані:

    • дотримувати вказівок організаторів щодо дотримання протиепідемічних заходів;
    • використовувати ЗІЗ, які закривають ніс і рот;
    • не відвідувати заходи у разі виникнення респіраторних симптомів, дотримувати респіраторної гігієни та етикету кашлю;
    • на вимогу організатора заходу, або уповноважених осіб, надати документ, що підтверджує негативний результат тестування на COVID-19 або отримання щеплення від коронавірусної хвороби.

    Джерело: МОЗ

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Температурний скринінг працівників: як запровадити

    Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
    36593

    Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

    Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
    10104

    Охорона праці жінок в Україні

    Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
    31748

    Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

    Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
    162929

    Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

    У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
    52

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді