Проведення масових заходів в період карантину

Блок під заголовком новини 1Підпишіться на Telegram-канал Служба охорони праці. Новини! Оперативно й без зайвого шуму інформуємо про важливе

Головний державний санітарний лікар постановою від 19.10.2021 № 18 затвердив Протиепідемічні заходи під час проведення масових заходів (крім спортивних) на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Проведення масових заходів в період карантину

У затвердженому документі йдеться про культурні, розважальні, соціальні, релігійні, рекламні, наукові, освітні, професійні, тематичні та інші заходи, включно із заходами в закладах культури та креативних індустрій, зокрема фестивалів, концертів, кіносеансів, вистав, постійних і тимчасових виставок та експозицій, а також заходи у розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування.

Як організувати безпечну роботу працівників під час карантину

Наразі в Україні масові заходи дозволені за різних умов, залежно від рівня епіднебезпеки, в якому перебуває регіон.

Жовтий рівень:

  • Масовий захід можна провести лише за умови розміщення не більше однієї людини на 4 кв. м або наповненості залів не більше ніж на дві третини місць.
  • Вказані обмеження не будуть застосовуватись, якщо всі учасники та організатори заходу мають документ про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19 або негативий ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, чинний 72 години.
  • Дотримувати маскового режиму — обов’язково.

Проведення масових заходів в період карантину

Червоний рівень:

  • Масовий захід можна провести лише, якщо у всіх учасників та організаторів є документ про повний курс вакцинації проти COVID-19 або негативий ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, чинний 72 години.
  • Дотримувати маскового режиму — обов’язково.

Проведення масових заходів в період карантину

Норми, яких необхідно дотримуватися під час масових заходів у період карантину:

    1. Під час проведення масових заходів визначте відповідального за дотриманням протиепідемічних заходів. Він має забезпечити недопущення до заходу / на роботу працівників, які не надали документ про щеплення або негативний результат тестування на COVID-19.
    2. Відповідальна особа має організувати проведення температурного скринінгу працівникам під час входу до приміщення безконтактним методом. Тих, у кого температура більше 37,2º або є ознаки ГРВІ, до роботи не допускають.
    3. При вході та в місцях масового скупчення відвідувачів організуйте місця для обробки рук антисептиками, які містять понад 60% спирту, нанесіть маркування про забезпечення дистанції не менше ніж 1,5 м.
    4. Збільшіть кількість пунктів вхідного контролю.
    5. До приміщень або на територію місць проведення заходу допускати відвідувачів (учасників) з одягнутими засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), зокрема захисними масками або респіраторами, які закривають ніс і рот, зокрема виготовленими самостійно.

    Організатор заходу має забезпечити:

    • наявність достатнього запасу ЗІЗ та їх використання працівниками;
    • постійну наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників у службових санвузлах та санвузлах загального користування;
    • вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів;
    • дезінфекцію поверхонь, з якими контактують відвідувачі;
    • безперебійну роботу систем вентиляції у випадку проведення заходів у приміщенні;
    • централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
    • розміщення додаткових контейнерів/урн для ЗІЗ, паперових серветок у місцях загального користування (на вході, у холах, коридорах, санвузлах тощо);
    • проведення навчання з працівниками щодо дотримання правил гігієни рук.

    Організатори заходів і працівники зобов’язані:

    • використовувати ЗІЗ;
    • регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на дві години;
    • утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань;
    • самоізолюватися в разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

    Вимоги щодо використання ЗІЗ та дотримання фізичного дистанціювання не поширюються на осіб, що виступають у сценічному образі на час безпосереднього проведення заходу.

    Учасники масових заходів зобов’язані:

    • дотримувати вказівок організаторів щодо дотримання протиепідемічних заходів;
    • використовувати ЗІЗ, які закривають ніс і рот;
    • не відвідувати заходи у разі виникнення респіраторних симптомів, дотримувати респіраторної гігієни та етикету кашлю;
    • на вимогу організатора заходу, або уповноважених осіб, надати документ, що підтверджує негативний результат тестування на COVID-19 або отримання щеплення від коронавірусної хвороби.

    Джерело: МОЗ

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Цільовий інструктаж з охорони праці

    Коли та як проводити цільовий інструктаж з охорони праці? Хто відповідальний за його проведення, яку документацію необхідно оформити та що робити, якщо працівник не пройшов інструктаж? Детальні відповіді на ці важливі питання чекають у статті.
    72640

    Завдання та обов'язки служби охорони праці підприємства

    Служба охорони праці контролює стан безпеки та гігієни праці на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, коли потрібно створювати СОП, якою має бути її чисельність, а також про права та обов'язки служби охорони праці.
    70041

    Місця для куріння

    Як правильно визначати та облаштувати місця для куріння на підприємстві? Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства щодо куріння тютюнових виробів у заборонених місцях? Про визначення спеціальних місць для куріння на підприємстві та заборонені законом місця для куріння розповідаємо у статті.
    45145

    Інструкція з охорони праці при роботі на персональному комп’ютері

    Діяльність більшості працівників сучасних професій у виробничій сфері пов’язана з використанням комп’ютерної техніки. Скачайте інструкцію з охорони праці при роботі на ПК та ознайомте з нею працівників. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
    78136

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді