Проведення масових заходів в період карантину

Головний державний санітарний лікар постановою від 19.10.2021 № 18 затвердив Протиепідемічні заходи під час проведення масових заходів (крім спортивних) на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Проведення масових заходів в період карантину

У затвердженому документі йдеться про культурні, розважальні, соціальні, релігійні, рекламні, наукові, освітні, професійні, тематичні та інші заходи, включно із заходами в закладах культури та креативних індустрій, зокрема фестивалів, концертів, кіносеансів, вистав, постійних і тимчасових виставок та експозицій, а також заходи у розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування.

Як організувати безпечну роботу працівників під час карантину

Наразі в Україні масові заходи дозволені за різних умов, залежно від рівня епіднебезпеки, в якому перебуває регіон.

Жовтий рівень:

  • Масовий захід можна провести лише за умови розміщення не більше однієї людини на 4 кв. м або наповненості залів не більше ніж на дві третини місць.
  • Вказані обмеження не будуть застосовуватись, якщо всі учасники та організатори заходу мають документ про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19 або негативий ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, чинний 72 години.
  • Дотримувати маскового режиму — обов’язково.

Проведення масових заходів в період карантину

Червоний рівень:

  • Масовий захід можна провести лише, якщо у всіх учасників та організаторів є документ про повний курс вакцинації проти COVID-19 або негативий ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, чинний 72 години.
  • Дотримувати маскового режиму — обов’язково.

Проведення масових заходів в період карантину

Норми, яких необхідно дотримуватися під час масових заходів у період карантину:

    1. Під час проведення масових заходів визначте відповідального за дотриманням протиепідемічних заходів. Він має забезпечити недопущення до заходу / на роботу працівників, які не надали документ про щеплення або негативний результат тестування на COVID-19.
    2. Відповідальна особа має організувати проведення температурного скринінгу працівникам під час входу до приміщення безконтактним методом. Тих, у кого температура більше 37,2º або є ознаки ГРВІ, до роботи не допускають.
    3. При вході та в місцях масового скупчення відвідувачів організуйте місця для обробки рук антисептиками, які містять понад 60% спирту, нанесіть маркування про забезпечення дистанції не менше ніж 1,5 м.
    4. Збільшіть кількість пунктів вхідного контролю.
    5. До приміщень або на територію місць проведення заходу допускати відвідувачів (учасників) з одягнутими засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), зокрема захисними масками або респіраторами, які закривають ніс і рот, зокрема виготовленими самостійно.

    Організатор заходу має забезпечити:

    • наявність достатнього запасу ЗІЗ та їх використання працівниками;
    • постійну наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників у службових санвузлах та санвузлах загального користування;
    • вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів;
    • дезінфекцію поверхонь, з якими контактують відвідувачі;
    • безперебійну роботу систем вентиляції у випадку проведення заходів у приміщенні;
    • централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
    • розміщення додаткових контейнерів/урн для ЗІЗ, паперових серветок у місцях загального користування (на вході, у холах, коридорах, санвузлах тощо);
    • проведення навчання з працівниками щодо дотримання правил гігієни рук.

    Організатори заходів і працівники зобов’язані:

    • використовувати ЗІЗ;
    • регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на дві години;
    • утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань;
    • самоізолюватися в разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

    Вимоги щодо використання ЗІЗ та дотримання фізичного дистанціювання не поширюються на осіб, що виступають у сценічному образі на час безпосереднього проведення заходу.

    Учасники масових заходів зобов’язані:

    • дотримувати вказівок організаторів щодо дотримання протиепідемічних заходів;
    • використовувати ЗІЗ, які закривають ніс і рот;
    • не відвідувати заходи у разі виникнення респіраторних симптомів, дотримувати респіраторної гігієни та етикету кашлю;
    • на вимогу організатора заходу, або уповноважених осіб, надати документ, що підтверджує негативний результат тестування на COVID-19 або отримання щеплення від коронавірусної хвороби.

    Джерело: МОЗ

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

    Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
    32

    Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

    У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
    398

    Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

    Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
    11896

    Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

    Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
    64

    Режим праці влітку у спекотних умовах

    В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
    47344

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді