Рада збільшила штрафи за неправдиві виклики та невиконання приписів ДСНС

Депутати проголосували за закони, які змінюють покарання за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки

Рада збільшила штрафи за неправдиві виклики та невиконання приписів ДСНС

Верховна Рада внесла низку змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу, підтримавши у другому читанні два закони, пов'язані із питаннями техногенної та пожежної безпеки.

Орієнтовний перелік документів із техногенної безпеки

Йдеться про Закон № 4157 («Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки») та Закон № 3931 («Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки»).

Зокрема, збільшено штрафи за завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань. Тепер розмір стягнення становить від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-3400 грн).

Невиконання приписів, розпоряджень чи постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, загрожує стягненням від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн).

Рада збільшила штрафи за неправдиві виклики та невиконання приписів ДСНСДізнайтеся, як складати акт про відмову у підписанні припису інженера з охорони праці

У разі повторного порушення протягом року штраф може зрости до 5100 грн.

Аналогічні санкції передбачені й у новій статті КУпАП про створення перешкод у діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, пов’язаній з проведенням перевірок.

Статтю 270 ККУ розширили, врахувавши відповідальність за порушення не лише пожежної безпеки, а й техногенної. Максимальна санкція статті — до трьох років позбавлення волі.

Складати протоколи про адміністративне правопорушення мають право поліцейські та посадові особи ДСНС. А розглядом таких справи можуть займатися судді районних, районних у містах, міських чи міськрайонних судів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з пожежної безпеки в приміщеннях і кабінетах

Інструкція з пожежної безпеки в приміщеннях і кабінетах є обов’язковою для виконання всіма працівниками підприємства й поширюється на всі приміщення та кабінети підприємства. У ній встановлено основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки в будівлі. Завантажте зразок інструкції, розроблений експертом, та за потреби адаптуйте документ до умов вашого підприємства.
51266

Системи протипожежного захисту

До систем протипожежного захисту належать технічні засоби, розташовані на об’єкті, які використовують для запобігання, ліквідації та локалізації пожеж. Ці засоби допомагають захищати людей, довкілля та матеріальні цінності від пожежі. Розглянемо, що належить до цих систем.
22935

Правила пожежної безпеки

Основним нормативно-правовим актом з питань пожежної безпеки є Правила пожежної безпеки в Україні. Які саме вимоги пожежної безпеки встановлені в Правилах, що потрібно знати роботодавцям, аби не потрапити під дію штрафів, — відповіді у статті.
69934

Пожежні гідранти на підприємстві

При пожежі треба діяти швидко, тому важливо, щоб пожежне обладнання було справним, а доступ до нього — вільним. У статті розповімо про вимоги до утримання пожежних гідрантів, які зобов’язані знати власники підприємств, на території яких вони встановлені.
9353

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді