Акт про відмову у підписанні припису інженера з охорони праці

UA RU
Автор
адвокат
Інженер з охорони праці має право видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків. Однак винні у порушеннях особи іноді відмовляються їх підписувати. Інженеру з ОП важливо знати, як правильно діяти далі. У статті ви знайдете зразок Акта про відмову у підписанні припису інженера з охорони праці та поради щодо поведінки у конфліктній ситуації.

Робота інженера з охорони праці багатофункціональна й доволі складна, якщо виконувати всі завдання та обов’язки, передбачені законодавством, і не боятися конфліктних ситуацій. З одного боку, за «надмірну активність» вас можуть звільнити, однак з іншого, якщо на підприємстві станеться нещасний випадок, — «світить» кримінальна відповідальність.

Про те, як підстрахувати себе і зробити все можливе, аби керівники структурних підрозділів й адміністрація підприємства рахувалися з вашими законними вимогами — далі.

Як виконувати приписи в умовах карантину

Якими правами наділений інженер з охорони праці

Згідно з Типовим положенням про службу охорони праці (затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 15.11.2004 № 255 (далі — Типове положення № 255) спеціалісти служби охорони праці мають право:

  • видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, отримувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення щодо охорони праці;
  • вимагати відсторонити від роботи осіб, які не пройшли передбачені законодавством медичний огляд, навчання, інструктаж, перевірку знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимог нормативно-правових актів із охорони праці;
  • зупиняти роботу виробництва, дільниці, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, якщо є порушення, які загрожують життю або здоров’ю працівників;
  • надсилати роботодавцю подання про притягнення до відповідальності посадових осіб та працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці.

Акт про відмову у підписанні припису інженера з охорони праці Зверніть увагу! Припис спеціаліста з охорони праці, зокрема про зупинення робіт, може скасувати в письмовій формі лише посадова особа, якій підпорядкована служба охорони праці.

Акт про відмову від підпису припису інженера з охорони праці

Якщо керівник структурного підрозділу відмовляється виконувати законні вимоги інженера з ОП, передусім йому потрібно нагадати про те, що його можуть притягти до дисциплінарної або кримінальної відповідальності.

Не подіяло? Тоді необхідно правильно зафіксувати відмову від підпису припису.

Усі випадки відмови прийняти документи чи підписувати їх вкажіть у таких документах:

  • акті про відмову в отриманні (підписанні) документів — у документі фіксуєте факти порушень і підкріплюєте його підписами очевидців. Цінність акта в тому, що він дає змогу детально (зі вказівкою годин, хвилин) зафіксувати ту чи ту подію. Це може мати істотне значення, коли виникнуть небезпечні виробничі ситуації;
  • доповідній (службовій) записці на ім’я керівника підприємства — опишіть у подробицях усі обставини події та повідомте керівнику про оформлений акт та про необхідність притягти порушника до відповідальності;
  • протоколі наради з питань охорони праці — підготуйте доповідь, вкажіть документи, у яких зафіксували відмову.

Акт про відмову у підписанні припису інженера з охорони праці Як організувати нараду з питань охорони праці та кого на неї запросити

Акт про відмову в отриманні (підписанні) документів оформлюють у довільній формі. Не забудьте вказати час і місце його складання.

Керівника можуть притягти до кримінальної відповідальності, якщо суд встановить, що саме його винні дії чи бездіяльність призвели до нещасного випадку виробничого характеру. Тож порадьте йому не ігнорувати інформацію, яку ви надаєте.

Якщо керівник відмовляється розбиратися у ситуації

Наприклад, керівник не хоче приймати акти та пояснення. У такому випадку документи можна надіслати поштою.

В усіх конфліктних ситуаціях, коли необхідно надіслати кореспонденцію, листи направляйте з оголошеною цінністю з описом вкладення. Завдяки цьому способу листування у вас залишиться опис вкладення, де йдеться, які документи ви вклали до конверта. Опис вкладення, поштову квитанцію та примірник документів, які надсилали, обов’язково збережіть.

Якщо керівник структурного підрозділу підприємства відмовляється ставити підпис, який підтверджує отримання припису, можна надіслати відповідне подання на ім’я особи, якій адміністративно підпорядкований цей структурний підрозділ, або роботодавцю (п. 4 Типового положення № 255). При цьому на приписі потрібно зазначити: «Від підпису відмовився» та дату відмови.

Щоб уникнути звинувачень у тому, що ви не ознайомили керівника структурного підрозділу з приписом чи зробили припис «заднім числом», відмову підписувати припис засвідчуйте актом за участю свідків — цей документ додатково вас захистить.

Чим закінчилися ігнорування норм охорони праці для керівних осіб підприємств

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді