Для запобігання розповсюдження COVID-19 на підприємстві роботодавець має:
- розмістити дезінфікуючі засоби при вході на територію підприємства, робочих місцях, тощо.
- Забезпечити
- наявність у санвузлах мила, води, одноразових рушників та дезінфікуючих засобів для рук;
- наявність смітників, до яких не потрібно торкатися руками;
- протирання поверхонь, до яких часто торкаються, а саме: робочих столів, кухонних стільниць та дверних ручок;
- наявність одноразових серветок, які зможуть використовувати працівники для протирання клавіатури, робочих столів тощо.
Як організувати профілактичні заходи проти коронавірусу на підприємстві?
Одночасно працівники зобов’язані:
- дотримуватись маскового режиму — носити захисну маску, коли вони знаходяться поряд з іншими людьми.
- Дотримуватись правил гігієни під час кашлю чи чхання. Прикривати рот і ніс тканиною чи серветкою під час кашлю чи чхання. Викидати використані засоби в окремий контейнер для сміття. Після цього помити руки з милом і/або обробити дезінфікуючим засобом.
- Часто мити руки з милом хоча б протягом 40 секунд. Якщо такої можливості немає, слід обробляти руки дезінфікуючими засобами.
Алгоритми дій при підозрі або підтвердженні захворювання на коронавірус:
Працівник, у якого після прибуття на роботу або протягом дня були виявлені симптоми гострого респіраторного захворювання (кашель, підвищення температури тіла), повинні бути негайно відправлені додому, залишитись у самоізоляції та повідомити сімейного лікаря для прийняття рішення щодо подальших дій.
У разі виявлення COVID-19 у працівника чи члена його сім’ї, він зобов’язаний повідомити про це роботодавця з метою інформування інших співробітників та запобігання розповсюдженню хвороби.
Управління Держпраці у Полтавській області нагадує роботодавцям про необхідність забезпечити гнучкість політики надання відпусток для гарантування самоізоляції співробітників, які мають симптоми ГРЗ, а також для догляду за хворими членами сім'ї.
За можливості, перевести працівників на дистанційний режим роботи.