Як проводити медичний огляд працівників, які виконують електромонтажні роботи

У Держпраці розповіли, яким має бути порядок медичного огляду працівників, котрі виконують електромонтажні роботи.

У будівничій галузі існує багато робіт, які виконуються під впливом шкідливих та небезпечних умов праці. До одного із видів таких робіт належать електромонтажні роботи.

Електромонтажні роботи передбачають, зокрема, проведення монтажу різноманітного електрообладнання у приміщеннях та на відкритому повітрі. Для допуску до виконання таких робіт необхідний попередній (періодичні) медичний огляд працівників, передбачений додатком 5 до наказу МОЗ України від 21.05.2007 № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» (далі — Порядок).

Медичний огляд працівників: практичні аспекти проведення

Виконання електромонтажних робіт безпосередньо передбачено посадовою інструкцією робітників, які обіймають такі посади:

  • «Електромонтажник електричних машин»;
  • «Електромонтажник з кабельних мереж»;
  • «Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж»;
  • «Електромонтажник з розподільних пристроїв»;
  • «Електромонтажник силових мереж та електроустаткування» тощо.

Відповідно, такі працівники при працевлаштуванні обов’язково мають проходити попередній медичний огляд та періодичні медичні огляди під час подальшої діяльності.

При працевлаштуванні робітника роботодавець на підставі Акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, складеного фахівцем відділу з питань гігієни праці територіального Управління Держпраці, видає направлення, передбачене додатком 3 до п. 2.4 Порядку, та направляє до закладу охорони здоров’я, з яким укладено договір. Далі комісією закладу охорони здоров’я, у складі якої обов’язково має бути лікар із відповідною підготовкою з профпатології, проводиться медичний огляд працівника.

Працівники, які виконують електромонтажні роботи, повинні оглядатися терапевтом, невропатологом, оториноларингологом, офтальмологом. У разі, якщо працівник буде виконувати роботи на висоті, то його має оглянути ще й хірург. Склад лікарської комісії, яка здійснює медичний огляд, може доповнюватися іншими фаховими лікарями. При попередньому медичному огляді обов’язково проводиться рентгенографія органів грудної клітки у прямій проекції.

Після проведення всіх необхідних досліджень та оглядів комісія враховує перелік загальних медичних протипоказань до роботи зі шкідливими та небезпечними факторами виробничого середовища і трудового процесу, а також додаткові протипоказання відповідно до конкретних умов праці, що наведені в додатку 5 до Порядку, та визначає придатність працівника до роботи.

Своєчасне виявлення ознак захворювань, які не сумісні із виконуваною роботою, збереже здоров’я працівника, попередить розвиток погіршення стану здоров’я під час його трудової діяльності та захистить роботодавця від нещасних випадків.

Джерело: Управління Держпраці у Миколаївській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
143783

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
40064

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
46319

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
5155

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді