Діє новий порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки

Держпраці роз’яснила, як станом на сьогодні відбувається видача дозвільних документів після внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Кому Держпраці не продовжить строк дії дозволу на роботи підвищенної небезпеки

Кабмін постановою від 03.03.2020 № 207 уніс зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (далі – Порядок).

Що скоротили:

  • перелік робіт підвищеної небезпеки, що потребують наявності дозволу, зменшено до 6 видів – Додаток 2 до Порядку.
  • перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, експлуатація (застосування) яких вимагає наявність дозволу скорочено до 4 видів – Додаток 3 до Порядку.

Які розширення передбачені Порядком:

  • перелік робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларацій відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці збільшено до 27 позицій;
  • перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, які експлуатуються (застосовуються) на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці розширено до 13 позицій.

Перевірка стану охорони праці на підприємстві:

УВАГА!

З 12.03.2020 року, враховуючи зміни до Порядку, Держпраці під час прийняття рішень щодо видачі чи продовжень строку дії дозволів керується виключно Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 № 207.

Видача та продовження строку дії дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, які не передбачені додатками 2 та 3 до Порядку, з урахуванням змін, не допускається.

Держпраці наголошує, що дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, видані до набрання чинності цією постановою, є дійсними до закінчення строку їх дії.

Джерело: Управління Держпраці у Полтавській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Безпека праці під час збирання зернових

Під час зернозбиральних робіт завжди задіяно багато сільськогосподарської техніки. Дуже часто роботи виконуються цілодобово та в умовах підвищених температур. Тому правильна організація робіт із збирання зернових допоможе уникнути небажаних аварійних ситуацій, можливих пожеж та травмування працівників.
53

Перевезення небезпечних вантажів

Небезпечні вантажі становлять потенційну загрозу для людини й навколишнього середовища. У статті ви знайдете відповіді на такі питання: що таке небезпечний вантаж, чим укомплектувати транспортні засоби, що перевозять такий вантаж, які документи оформити та які вимоги до виробничого персоналу
12709

Безпечне проведення вогневих робіт

Дізнайтеся про основні вимоги охорони праці та пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт. Перевірте правильність підготовки до виконання вогневих робіт за чеклістом.
29699

Класи професійного ризику виробництва

У статті ви знайдете алгоритм визначення класу професійного ризику виробництва та таблицю розподілу видів економічної діяльності за класами професійного ризику.
18688

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді