Підприємець сплатить понад 13 мільйонів гривень штрафу

Суб’єкт господарювання належним чином не оформив трудові відносини зі своїми працівниками. За таке порушення законодавства Управління Держпраці наклало на нього штраф.

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Під час інспекційного відвідування фермерського господарства у жовтні 2019 року інспектор праці Управління Держпраці в Черкаській області зафіксував порушення законодавства про працю. Так, 106 працівників працювали без належного оформлення трудових відносин. Із ними були укладені цивільно-правові договори на виконання робіт з обривання волоті на гібридній кукурудзі, сортового та видового прополювання гібридної кукурудзи.

Оскільки предметом цих договорів є процес праці, а не кінцевий результат, вони мають ознаки договорів трудового характеру.

Які помилки представників Держпраці під час інспекції вам на руку

У цивільно-правових договорах не міститься жодних відомостей щодо обсягу виконуваної роботи, що є їх предметом, у вигляді конкретних фізичних величин, які потребують вимірювання. У таких договорах також:

  • немає відомостей про те, який саме результат роботи має отримати замовник від виконавців;
  • не вказано перелік завдань роботи, її видів, кількісних і якісних характеристик.

Вказані договори передбачали, що фізичні особи систематично виконують трудові функції, які збігаються з функціональними обов’язками робітників, котрі працюють на низькокваліфікованих ручних роботах у галузі сільського господарства.

Відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України) за порушення законодавства про працю передбачена відповідальність. Так, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (абз. 2 част. 2 ст. 265 КЗпП України).

За виявлені порушення законодавства уповноважена посадова особа Управління Держпраці в Черкаській області наклала на суб’єкта господарювання штраф — 13 270 140 грн.

Суб’єкт господарювання не погодився з цим рішенням і подав адміністративний позов до суду. Він стверджує, що відносини між ним та працівниками — цивільно-правові.

Черкаський окружний адміністративний суд своїм рішенням повністю відмовив у задоволенні позову. За висновком суду факт допуску працівників до роботи та виконання ними трудових функцій на низькокфаліфікованих ручних роботах у сільському господарстві без укладення трудових договорів доведений Управлінням Держпраці в Черкаській області. Тож постанова про накладення штрафу правомірна.

Джерело: Управління Держпраці в Черкаській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Призначення відповідального за теплове господарство

Як правильно призначити відповідального за теплове господарство? Які вимоги до персоналу та що необхідно знати для безпечної експлуатації теплових установок і мереж? У статті розглянуто ключові аспекти, правила та рекомендації щодо організації теплового господарства на підприємстві.
456

Журнал реєстрації перевірок

Для того, щоб не допустити несанкціонованих перевірок, на підприємстві заводять Журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю). Ведення його — добровільне. Скачайте бланк Журналу реєстрації перевірок установленого зразка, щоб бути готовим до приходу контролерів.
58008

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
44005

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді