Підприємець сплатить понад 13 мільйонів гривень штрафу

Суб’єкт господарювання належним чином не оформив трудові відносини зі своїми працівниками. За таке порушення законодавства Управління Держпраці наклало на нього штраф.

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Під час інспекційного відвідування фермерського господарства у жовтні 2019 року інспектор праці Управління Держпраці в Черкаській області зафіксував порушення законодавства про працю. Так, 106 працівників працювали без належного оформлення трудових відносин. Із ними були укладені цивільно-правові договори на виконання робіт з обривання волоті на гібридній кукурудзі, сортового та видового прополювання гібридної кукурудзи.

Оскільки предметом цих договорів є процес праці, а не кінцевий результат, вони мають ознаки договорів трудового характеру.

Які помилки представників Держпраці під час інспекції вам на руку

У цивільно-правових договорах не міститься жодних відомостей щодо обсягу виконуваної роботи, що є їх предметом, у вигляді конкретних фізичних величин, які потребують вимірювання. У таких договорах також:

  • немає відомостей про те, який саме результат роботи має отримати замовник від виконавців;
  • не вказано перелік завдань роботи, її видів, кількісних і якісних характеристик.

Вказані договори передбачали, що фізичні особи систематично виконують трудові функції, які збігаються з функціональними обов’язками робітників, котрі працюють на низькокваліфікованих ручних роботах у галузі сільського господарства.

Відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України) за порушення законодавства про працю передбачена відповідальність. Так, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (абз. 2 част. 2 ст. 265 КЗпП України).

За виявлені порушення законодавства уповноважена посадова особа Управління Держпраці в Черкаській області наклала на суб’єкта господарювання штраф — 13 270 140 грн.

Суб’єкт господарювання не погодився з цим рішенням і подав адміністративний позов до суду. Він стверджує, що відносини між ним та працівниками — цивільно-правові.

Черкаський окружний адміністративний суд своїм рішенням повністю відмовив у задоволенні позову. За висновком суду факт допуску працівників до роботи та виконання ними трудових функцій на низькокфаліфікованих ручних роботах у сільському господарстві без укладення трудових договорів доведений Управлінням Держпраці в Черкаській області. Тож постанова про накладення штрафу правомірна.

Джерело: Управління Держпраці в Черкаській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79354

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19670

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді