До 1 лютого прозвітуйте про квоту з працевлаштування

UA RU
Не пізніше 01.02.2021 потрібно подати до центру зайнятості інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (Звіт про квоту з працевлаштування).
До 1 лютого прозвітуйте про квоту з працевлаштування

Порядком надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню передбачено (далі — Порядок): щороку не пізніше 01 лютого після звітного року роботодавці повинні подавати до центру зайнятості інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Перелік таких осіб наведено у ст. 14 Закону України «Про зайнятість» (далі — Закон).

Форму такої інформації часто називають Звітом про квоти, хоча вона не називається звітом ані в Законі, ані в Порядку, але по суті така інформація і є звітом, який слід подавати щорічно.

Онлайн-калькулятор розрахунку квоти осіб з інвалідністю

До 1 лютого прозвітуйте про квоту з працевлаштуванняЗверніть увагу! Останній день подання Звіту про квоту з працевлаштування за 2020 рік — понеділок, 01.02.2021. Документ необхідно подати до будь-якого центру зайнятості незалежно від місцезнаходження або реєстрації підприємства.

Звіт про квоту подають підприємства, установи, організації усіх форм власності, на яких річна середньооблікова чисельність штатних працівників більша за 7. Тобто на фізосіб-роботодавців обов’язок надання такої інформації не поширюється.

Форма звіту містить такі рядки:

  • у рядку 01 — середньооблікова чисельність штатних працівників за попередній календарний рік — усього;
  • у рядку 02 — зазначається середньооблікова чисельність працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та працювали на умовах повної зайнятості у звітному році;
  • у рядку 03 — квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників;
  • у рядку 04 — середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік;
  • у рядку 05 — середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років;
  • у рядку 06 — чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти.

При цьому рядки 01–03 заповнюються підприємствами з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб, а рядок 04 та 05 — підприємствами з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб. Рядок 06 звіту мають заповнювати всі підприємства незалежно від чисельності штатних працівників.

Згідно зі ст. 53 Закону у разі невиконання роботодавцем протягом звітного року встановленої квоти для працевлаштування з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

У 2021 році штраф становить з січня — 12 000 грн, з грудня — 13 000 грн.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198654

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді