Понад 200 тисяч грн має сплатити Рахівське приватне підприємство за численні порушення трудового законодавства

Фахівці Управління Держпраці у Закарпатській обл. провели рейдову перевірку за зверненням голови Рахівської РДА в одному з приватних підприємств у с. Ясіня Рахівського району.

«Інспекторами виявлено кілька порушень трудового законодавства. Зокрема, з’ясувалося, що минулого року власники господарства звільнили з роботи 3-х осіб, однак усупереч вимогам ч. 1 ст. 83 КЗпП та ч. 1ст. 24 ЗУ «Про оплату праці» забули нарахувати та виплатити їм грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки. За результатами перевірки Управлінням Держпраці винесено постанову про накладення на підприємство штрафу в розмірі 9 600 грн.

При прийомі на роботу наймані працівники не були ознайомлені з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором, що є порушенням ст. 29 КЗпП України і тягне за собою накладення штрафу в розмірі 3 200 грн.

Під час перевірки були виявлені особи: молода жінка з Рівного та хлопець з Івано-Франківська, з якими роботодавець офіційно не оформив трудові відносини. У своїх письмових поясненнях «нелегали» зазначили, що протягом кількох днів виконували певні трудові обов’язки на кухні, пов’язані з приготуванням страв, не уклавши з роботодавцем ані трудовий договір, ані цивільно-правовий.

Директор підприємства та її представник заперечили факт використання найманої праці і навіть додали до матеріалів справи письмові заяви вказаних працівників та цивільно-правові договори, що явно суперечило наданим раніше поясненням та свідчило про ймовірне оформлення цих документів заднім числом. Такі аргументи не переконали посадових осіб Управління, а відтак на підприємство накладено штраф у розмірі 192 000 грн» – прес-служба Держпраці.

У сумі за усі порушення підприємству доведеться сплатити штраф понад 200 000 грн.


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79354

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19670

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді