Держпраці нагадує про безпеку виконання робіт на висоті

Фахівці Державної служби України з питань праці роз’яснили, яких працівників можна допускати до робіт на висоті та що є основними небезпечними чинниками, які слід враховувати під час організації цих робіт.

До виконання робіт на висоті допускаються особи, не молодше 18 років та які пройшли професійний добір відповідно до Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі; медичний огляд відповідно до вимог Положення про медичний огляд працівників певних категорій; спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці; навчання та перевірку знань з протипожежної безпеки осіб, які виконують вогневі роботи.

Основними небезпечними виробничими чинниками під час виконання робіт на висоті є падіння працівника або падіння предметів, супутніми — пожежна небезпека, дія електричного струму, підвищений рівень запиленості, загазованості повітря, шуму, несприятливі кліматичні умови тощо.

Для створення безпечних умов під час виконання робіт на висоті необхідно:

  • забезпечити наявність, міцність і стійкість огороджень, риштувань, настилів, драбин тощо;
  • забезпечити працівників необхідними засобами захисту та використовувати їх за призначенням;
  • застосовувати технічно справні машини, механізми і пристрої, укомплектовані необхідною технічною документацією;
  • забезпечити необхідну освітленість на робочих місцях та безпечні проходи до них;
  • вживати заходи щодо усунення або зменшення впливу шкідливих та/або небезпечних факторів;
  • ураховувати метеорологічні умови, а також стан здоров`я працівників, які виконують роботи на висоті.

Роботи на висоті виконують за нарядами-допусками встановленої форми, до нарядів додають проекти виконання робіт чи технологічні карти.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проекти виконання робіт

Проект виконання робіт — це вид проектно-технологічної документації, яка розробляється на основі робочої документації та проекту організації будівництва і визначає та деталізує технологію, організацію й умови виконання будівельних робіт. У статті ви зможете скачати зразок ПВР.
36073

Вимоги безпеки під час робіт на висоті

Роботи на висоті — це роботи з підвищеною небезпекою, які потребують обов’язкових заходів безпеки. Наша стаття допоможе організувати роботи на висоті безпечно, правильно оформити наряд-допуск, провести інструктажі працівникам, уникнути помилок при виборі засобів захисту.
89489

Запобіжний пояс для проведення робіт на висоті

Важливо не лише забезпечити працівників, які виконують роботи на висоті, запобіжними поясами, а й подбати про правильну експлуатацію цих засобів захисту. Адже лише за такої умови вони допоможуть зберегти життя та здоров’я працівників.
26325

Кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві

Під час зведення будівельних об’єктів інженер з ОП на будівництві повинен вжити заходи для запобігання впливу на працівників та сторонніх осіб небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Детальніше про обов’язки інженера з охорони праці на будівництві — у статті.
8058

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді