Держпраці про періодичність навчання з охорони праці

Фахівці Держпраці нагадали про періодичність проведення навчання з охорони праці для окремих категорій працівників.

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII за рахунок роботодавця працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи мають проходити інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Так, працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, щороку проходять за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Тоді як посадові особи, що опікуються організацією безпечного ведення робіт, проходять навчання та перевірку знань з охорони праці за участю профспілок під час прийняття на роботу і потім з періодичністю один раз на три роки.

Працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, не допускаються до роботи.

Якщо виявлено, що працівник, у тому числі посадова особа, має незадовільні знання з питань охорони праці, — протягом місяця він має пройти повторне навчання і перевірку знань.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проводимо первинний інструктаж з ОП

Коли потрібно проводити первинний інструктаж з охорони праці на підприємстві? Якими нормативними актами передбачено його проведення? За якою програмою проводити цей інструктаж? Щоб ви не розмірковували над цими питаннями, готові відповіді та зразки для скачування — у статті.
97826

Аналізуємо Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань

Типове положення про навчання з питань охорони праці встановлює вимоги щодо організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників підприємства.
29184

Навчання з охорони праці

Одне із завдань служби охорони праці підприємства — провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами. Дізнайтеся про принципи організації та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів.
95927

Положення про навчання з питань охорони праці на підприємстві

Одним з основних документів з навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві є Положення про навчання з питань охорони праці. Які вимоги до цього документа, хто його затверджує й узгоджує — дізнайтеся зі статті.
40800

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді