Вийшов номер 6/2019 видання «Довідник спеціаліста з охорони праці»

У свіжому номері «Довідника спеціаліста з охорони праці» ви, як завжди, знайдете цікаві факти, корисні поради експертів, відповіді на ваші запитання.

Слово редактора

Нещасні випадки, конфлікти, перевірки — як захистити себе

Нове у законодавстві

Суд скасував постанову про перевірки

Апеляційний суд визнав нечинною постанову КМУ «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26.04.2017 № 295. Тож відтепер не можна застосовувати Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, затверджені цією постановою.

Грошову допомогу виплачуватимуть інакше

Зазнав змін Порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі, смерті чи втрати працездатності поліцейського, затверджений наказом МВС від 11.01.2016 № 4. Норму про службові обов’язки поліцейського доповнили словами про участь у заходах із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Правила охорони праці — для виробників магнію

Документ затвердили на зміну правилам безпеки, що діяли ще з радянських часів. Нові правила обов’язкові для роботодавців і працівників та не обмежують права роботодавця встановити більш жорсткі вимоги щодо безпеки життя і захисту здоров’я працівників.

Облік ДТП вестимуть по-новому

Уряд затвердив Правила, які визначають, як обліковувати дорожньо-транспортні пригоди (ДТП) в єдиній інформаційній системі МВС. Облік здійснюють у межах своєї компетенції МВС, Мінінфраструктури, МОЗ, Національна поліція, Укртрансбезпека, Укравтодор.

Ринок палива стане ліцензованим

Суб’єкти господарювання, які виробляють, зберігають пальне, здійснюють його оптову та роздрібну торгівлю, мають до 1 липня отримати ліцензію на діяльність. Новий закон стосується власників або користувачів місць, де вони виробляють, зберігають пальне — власне або отримане на зберігання від інших осіб, здійснюють оптову та роздрібну торгівлю ним.

Розслідування нещасних випадків

Як розслідувати нещасний випадок за новим порядком

Із 1 липня нещасні випадки розслідуватимемо по-новому — за Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337. Відповідно, від цієї дати втратить чинність Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232.

Нещасний випадок на виробництві: яку документацію оформити

Під час розслідування нещасного випадку важливо оформити усі документи відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337. Це допоможе провести розслідування об’єктивно — встановити обставини трагедії, її причини, винних. Також необхідно вчасно надіслати матеріали до відповідних органів, зокрема до Фонду соціального страхування.

Працюємо над порушеннями

Застерігаємо від нехтування вимогами безпеки

Небезпека поруч: типові порушення норм охорони праці на виробничих об’єктах

Кому-кому, а нашому експерту не байдуже. Він продовжує застерігати: не ігноруйте вимог безпеки під час робіт на виробничих об’єктах! Знайдіть на фото порушення норм охорони праці та обговоріть їх із працівниками.

Проводимо атестацію робочих місць

Завершальний етап

Завершальний етап атестації робочих місць за умовами праці: 10 важливих кроків

На завершальному етапі атестації робочих місць за умовами праці не лише видають наказ по підприємству про підсумки атестації, а й здійснюють інші важливі кроки. Які саме — підкажемо у статті.

Зробіть ксерокопію

10 кроків завершального етапу атестації робочих місць за умовами праці

Нас контролюють

Перевірки держпраці

Контролери держпраці на порозі: як відбуватиметься перевірка

Як перевіряють підприємства щодо працеохоронних заходів: коли можна не допускати до перевірки; що перевіряють; яку документацію оформлюють; які права й обов’язки підприємств.

Дотримуємося пожежної безпеки

Протипожежний режим

Огляд приміщень після робочого дня

Багато пожеж можна було уникнути, якби на підприємствах належно оглядали приміщення після закінчення робочого дня. Для вас — рекомендації експерта, як проводити відповідний огляд.

Піклуємося про здоров’я працівників

Аптечка

Аптечка для транспортних засобів: як укомплектувати та зберігати

За статистикою причиною близько 80% смертей внаслідок дорожньо-транспортних пригод (ДТП) до приїзду екстреної медичної допомоги є масивна кровотеча. Смертність на дорогах могла б бути значно нижчою, якби водії володіли навичками домедичної допомоги потерпілим та мали аптечку з необхідними медичними засобами. Зі статті ви дізнаєтеся: чим укомплектувати аптечку; де зберігати; як користуватися медичними засобами; яка відповідальність за відсутність аптечки.

Домедична допомога

У працівника судоми. Що робити?

Відчуття, коли раптово зводить ногу або руку, знайоме багатьом. Дізнайтеся, як впоратися із судомами самотужки, коли необхідна допомога довколишніх, як її надати.

Профілактика захворювань

Чим небезпечна робота з алергенами

Через тривалий вплив виробничого пилу у працівників може виникнути професійне захворювання органів дихання — екзогенний алергічний альвеоліт (ЕАА). У статті з’ясуємо, як проявляється захворювання та яких вжити заходів, аби йому запобігти.

Практикуми-тести

Перевірте свої знання з охорони праці

У роботі спеціаліста з охорони праці немає головних і другорядних питань. Усі — важливі. Переконатися у цьому допоможе тест.

Розслідуємо нещасні випадки

Практика

Смертельний нещасний випадок із підсобним робітником: практика розслідування

Підсобний робітник Тарас отримав тяжкі травми внаслідок падіння водонагрівача. Врятувати його не вдалося. Чи мають право члени сім’ї потерпілого на страхові виплати?

Лайфхаки

Поради

Як досягти успіху у дискусії: 8 способів обстояти свою думку

Учасники дискусії обговорюють важливі питання, прагнуть переконати одне одного, що саме їх думка правильна, захищають, обстоюють і доводять істинність суджень, відкидають ті, що вважають помилковими.

Як навчитися вести аргументований діалог, толерантно поводитися зі співрозмовниками? Щоб дискусія дала позитивний результат, правильно визначте мету і предмет обговорення, будьте компетентними, опануйте закони логіки і ведення дискусій.

Працюємо з документами

Терміни

Які правила запровадити на підприємстві

Які правила розпорядку діють на вашому підприємстві? Експерт пояснив, які можуть бути і чим вони відрізняються

Державна мова

Закон про державну мову: що потрібно знати

Закон про державну мову стосується усіх — володіти українською маємо «за замовчуванням». Але декому доведеться складати іспит про мовний рівень, від когось вимагатимуть додаткових документів, коли прийматимуть на роботу, когось навіть штрафуватимуть. Про важливі нововведення читайте у статті.

Банк інструкцій з охорони праці

Інструкція з охорони праці для комірника

Запитання – відповідь

Директор — інженер з охорони праці за сумісництвом. Правомірно?

Чи має водій проходити передрейсовий медичний огляд

Роботодавець не провів атестацію. Яка відповідальність?

Підприємство реорганізували. Чи проводити атестацію?

Працівник виконує роботу з підвищеною небезпекою. Чи проводити атестацію?

Кого включити до атестаційної комісії

Офіційні роз’яснення

Листи

Щодо експлуатації обладнання під тиском

Щодо права підприємства покращувати умови праці працівників шляхом виконання рекомендацій щодо покращання умов праці на робочих місцях

Тести-малюнки

Перевірте свої знання з охорони праці



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді