Як правильно надати домедичну допомогу: міфи та реальність

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Зазвичай наші знання про те, як потрібно надавати домедичну допомогу під час нещасного, випадку досить хаотичні. Вони складаються з уривків того, що ми вчили у школі, чули від родичів та знайомих, бачили по телевізору. Однак головне правило при наданні допомоги — не нашкодь. У статті розповідаємо, як діяти правильно, а чого у жодному разі робити не можна.

Інструкція з надання домедичної допомоги

Вміння правильно надавати домедичну допомогу має істотне значення для порятунку життя людини. Адже медики з об’єктивних причин не завжди приїжджають вчасно.

Пам’ятайте!

Найпростіші прийоми домедичної допомоги збільшують шанси на порятунок потерпілого на 30%, якщо їх виконають протягом перших 4-х хвилин.

Пропонуємо разом з експертом розглянути найпоширеніші міфи про домедичну допомогу та дізнатися, що насправді потрібно робити, аби врятувати життя людині.

Повну версію статті читайте у Довіднику

Як правильно надати домедичну допомогу: міфи та реальність
Михайло Чемерисексперт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Найпоширеніші 10 міфів про домедичну допомогу

Міф 1: Поплескати по спині людину, яка подавилася

Такого робити категорично не варто. Адже стороннє тіло може ще глибше проникнути в дихальні шляхи. Насправді потрібно нахилити потерпілого вперед і сказати йому зробити кілька різких видихів. Якщо ви хочете йому допомогти, застосуйте прийом Геймліха.

Міф 2. Терміново привести до тями людину, яка знепритомніла

Це один із тих міфів, який надійно сидить у голові у переважної більшості людей. Непритомну людину відразу намагаються привести до тями, піднісши до носа нашатирний спирт. Чому цього робити не можна? Піднесеним під ніс нашатирним спиртом можна обпалити носоглотку. Також неефективно і небезпечно розтирати вуха — це може призвести до переломів хрящів. Ляпаси загрожують переломами щелепи.

Ви маєте це знати!

Непритомність — захисна реакція знесиленого організму. Він «вимикається», щоб набратися сил. Цей стан зазвичай триває від 1 до 5 хв.

Як правильно привести до тями: підняти ноги, трохи відхилити голову назад, почекати 5 хв. Якщо протягом цього часу людина не опритомніла, викликайте швидку. Доки чекаєте на медиків, переверніть потерпілого на лівий бік, щоб у нього не запав язик.

Шпаргалка «Домедична допомога потерпілому при серцевому нападі»

Міф 3. Змастити опік олією

Один із популярних народних рецептів — змастити опік сметаною або олією. Однак свіжий опік ні тим, ні тим мастити не можна! При термічному опіку необхідно, передусім, обробити рану прохолодною водою чи водою кімнатної температури упродовж 10-20 хв, але у жодному разі не прикладати до рани лід.

Заливати зеленку, йод або спирт у глибоку рану теж не можна: це завдасть потерпілому лише шкоди і додаткових болісних відчуттів. Перелічені антисептичні рідини використовують, щоб змастити подряпини та краї рани. А правильно промити рану перекисом водню.

Міф 4. Притримувати язик при епілептичному нападі

Багато хто вважає, що під час нападу язик у хворого може запасти, перекривши дихальні шляхи. Та насправді язик у цей час перебуває у м’язовому тонусі, тому нікуди запасти не може. Відповідно, силоміць розтискати зуби та притримувати його не потрібно!

Правильно буде підкласти потерпілому щось м’яке під голову та утримувати її. Після нападу хворого потрібно перенести у безпечне положення та покласти на лівий бік. Чому важливо зробити саме так?

Міф 5. Рятувати когось, ризикуючи власним життям

Цей стереотип міцно сидить у головах людей, особливо старшого покоління. Його утворенню посприяли фільми та книжки радянських часів про героїзм та самопожертву. Звісно, такі людські якості, безумовно, цінні та важливі. Однак, якщо під час надзвичайної ситуації ви діятимете за цим принципом, то можете не тільки не врятувати потерпілого, а й загинути самі. Пояснимо це на такому прикладі.

Сталася дорожньо-транспортна пригода (ДТП), внаслідок якої автомобіль пошкодив лінію електропередачі. Потерпілому водієві в салоні автомобіля струм не загрожує — від металевого корпусу машини його захищають діелектричні матеріали (гумовий килимок, пластикова обшивка дверцят тощо). Натомість рятувальника, який схопиться за ручку дверцят, уразить електричний струм. Крім того, небезпечно наближатися до пошкодженого транспорту, якщо внаслідок ДТП з нього витікає паливо, є ознаки загоряння. Вибух призведе до загибелі не лише потерпілих у ДТП, але й довколишніх.

Перш ніж надати домедичну допомогу, переконайтеся у власній безпеці, а потім за необхідності викличте аварійно-рятувальну службу. Доки вона прибуде — попереджайте про небезпеку тих, хто опиниться поряд.

Під час надання допомоги важливо також пам’ятати про власну безпеку! Кров, слина, інші рідини з організму потерпілого можуть проникнути в дрібні ранки на вашій шкірі. А під час штучного дихання можна підхопити небезпечну хворобу. Тому завжди майте на похваті латексні рукавички та маску-клапан для серцево-легеневої реанімації.

Ми розповіли вам 5 міфів про домедичну допомогу. Однак насправді їх набагато більше, як і ситуацій, яких вони стосуються. Що робити при укусі змії, у разі отруєння, як діяти, якщо сторонній предмет залишився у рані, тощо. Хочете справді допомогти, а не зашкодити — скористайтеся професійними порадами та уникайте стереотипів.

Пам’ятайте про основні принципи домедичної допомоги:

• правильність і доцільність;
• швидкість;
• продуманість, рішучість, спокій.

Експерти Довідника завжди готові поділитися своїми знаннями щодо правильного надання домедичної допомоги. Більше корисних статей — у журналі



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді