Що потрібно зробити на завершальному етапі атестації робочих місць

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Від результатів атестації залежить соціальний захист і здоров’я працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці. Саме тому важливо, щоб її провели якісно та об’єктивно та у встановлений законодавством строк. Як не припуститися помилки на завершальному етапі атестації, які документи потрібно оформити — нагадуємо у статті.

На завершальному етапі атестації робочих місць за умовами праці не лише видають наказ по підприємству про підсумки атестації, а й здійснюють інші важливі кроки.

10 важливих кроків на завершальному етапі атестації

Згідно з постановою КМУ «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 № 442 за результатами атестації робочих місць за умовами праці призначають пенсії за віком на пільгових умовах, а також пенсії, що можуть встановлювати підприємства й організації власними коштами (п. 2 Порядку). Крім того, за результатами атестації вживають заходів, щоб поліпшити умови праці, встановити пільги та компенсації, передбачені законодавством.

Завершальний етап атестації — надзвичайно відповідальний момент, під час якого важливо не припуститися помилки. Отже, що потрібно знати та зробити — у шпаргалці від експерта.

Ознайомте працівників з Картами умов праці

Складаємо Карту умов праці

Що потрібно здійснити на завершальному етапі атестації
Ольга Чернетенкоексперт з охорони праці, автор статей на тему охорони праці у ЗМІ
Карта умов праці є документом, що узагальнює результати атестації робочих місць за умовами праці. На які робочі місця її складають та

Карта умов праці містить інформацію про фактичний стан умов праці на робочому місці, пільги й компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, а також рекомендації, як поліпшити умови праці та оздоровити працівників. Зі змістом Карти умов праці ознайомлюють під підпис працівників, зайнятих на відповідних робочих місцях. Однак, як бути, якщо Карту умов праці складено на декілька аналогічних робочих місць?

На підставі Карт умов праці атестаційна комісія складає такі переліки:

  • Перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, передбачені законодавством;
  • Перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких пропонується встановити пільги і компенсації за рахунок коштів підприємства;
  • Перелік робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи з їх поліпшення.

Які ще переліки можна скласти та як правильно їх оформити? Скористайтеся зразками переліків, розробленими експертами.

Розробіть План заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників

При розробці Плану обов’язково необхідно враховувати Перелік робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи з їх поліпшення, а також пропозиції від атестаційних комісій структурних підрозділів та окремих працівників.

План заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників за результатами атестації слід складати з урахуванням Комплексних заходів, які, зазвичай, є додатком до колективного договору.

У Плані зазначають заходи, які можна здійснити без сторонніх організацій та фахівців. Водночас потрібно вказати джерела фінансування заходів, терміни виконання і конкретних виконавців.

Хто підписує та узгоджує План заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників

Розробіть проект наказу про результати атестації

Голова атестаційної комісії разом з її членом — як правило, працівником відділу кадрів — готують проект наказу про результати атестації. У ньому надають оцінку проведеній роботі та затверджують її результати.

Проведіть засідання для погодження результати атестації

Атестаційна комісія підприємства проводить засідання, щоб заслухати звіт про проведену роботу, схвалити необхідні переліки й План заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників, а також розглянути проект наказу про результати атестації.

Підсумковий протокол засідання атестаційної комісії за результатами атестації, підписаний головою атестаційної комісії, передають разом зі звітом про проведену роботу керівнику підприємства.

Видайте наказ про результати атестації

Керівник підприємства на підставі звіту про проведену роботу і підсумкового протоколу засідання атестаційної комісії видає наказ. У ньому він надає оцінку проведеної роботи та затверджує її результати.

Працівників, зайнятих на робочих місцях, які атестують, ознайомлюють із результатами атестації.

Відповідальсть за непроведення атестації

Непроведення атестації — це порушення законодавства про охорону праці, зокрема Постанови № 442. Згідно з ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення керівника підприємства можуть притягти до адміністративної відповідальності — сплати штрафу.

Якщо підприємство не провело атестацію і не надає працівникам відповідні пільги та компенсації, вони можуть звернутися до суду для відшкодуваня матеріальних та моральних збитків.

Ви маєте про це пам’ятати!

Непроведення атестації призводить до порушення прав працівників, адже ті, хто виконують шкідливі або важкі роботи, не отримують передбачені законодавством компенсації і соціальні гарантії. Працівник має право не лише розірвати трудовий договір, а й звернутися до суду.

З повним переліком дій на завершальному етапі атестації робочих місць за умовами праці ви можете ознайомитися у новій статті з Довідника.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді