Поліноз або алергія на цвіт

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Усім, хто працює на відкритих майданчиках потрібно знати, як діяти, якщо алергія на цвіт стає на заваді роботі. Про те, які симптоми алергії на цвіт, хто у групі ризику, як лікують це захворювання, розповідає експерт.

 

Алергія — це імунна реакція організму на алерген. Вона буває трьох видів: дихальна, харчова та контактна. У цій статті поговоримо про диахальну алергію, зокрема про алергію на цвіт. 

Наукова назва алергії на цвіт — поліноз (від латинського «pollen» — пилок). Це сезонне алергічне захворювання, що виявляється в період цвітіння рослин, які запилюються вітром. Колись його називали сінною лихоманкою. Здорова людина контакту з пилком не помітить, але для людей, схильних до алергії, це може закінчитися алергічною реакцією на цвіт.

⚡ Як надати домедичну допомогу при асфіксії

Алергія на цвіт

Перші ознаки весняної алергії найчастіше проявляються в середині квітня, як реакція на пилок вільхи, берези, ясена, клена, ліщини та інших дерев. Зазвичай алергічні прояви перестають турбувати до кінця травня, але, на жаль, полегшення відчувають не всі алергіки. 

Приблизно 100 рослин можуть бути алергенами, і чим дрібніше їх пилок, тим він небезпечніший. Пилок з навколишнього повітря осідає на слизових оболонках носа, очей і ротової порожнини, потрапляє в бронхи, контактує зі шкірою, та у чутливих до нього осіб відбувається неадекватна реакція імунної системи і виникають симптоми алергії.

У період цвітіння схильним до алергії людям потрібно обмежити прогулянки на свіжому повітрі, особливо у вітряну погоду, а після повернення додому промити ніс та очі чистою водою, прополоскати горло, перевдягнутись.

Механізми виникнення алергії до кінця не вивчені ученим досі, і це також ускладнює процес лікування хвороби. Прогресуюча алергія може стати причиною розвитку астми. Тому не радимо ігнорувати симптими хвороби чи займатися самолікуванням, а звернутися за кваліфікованою допомогою до лікарів.

Рослини-алергени

Рослини з пилком-алергеном

Із декількох тисяч видів рослин лише півсотні провокують полінози. Це передусім вітрозапилювані рослини, пилок яких має розмір близько 0,02–0,04 мм і легко проникає до дихальних шляхів.

У кожному кліматогеографічному регіоні переважають свої види рослин, які провокують алергічну реакцію. Але найзлішим алергеном є пилок амброзії.

Амброзія — рід однорічних та багаторічних трав родини Айстрові; карантинний бур’ян. Амброзія досягає висоти 60-140 см, має міцне коріння — до 4 м. Розмноження іде тільки насінням, але навіть одна рослина здатна дати 40 000 — 150 000 насінин. Цвітіння амброзії починається в кінці липня — на початку серпня і триває до жовтня.

Амброзія росте в 21 області України. Загальна площа зараження, за найскромнішими підрахунками, становить понад 1 млн га. 

⚡ Порядок розслідування нещасних випадків: 7 ключових змін

Симптоми алергії на цвіт

Можна виділити такі найпоширеніші прояви весняної алергії:

  • сильний нежить під час цвітіння якоїсь конкретної рослини;
  • набряк слизової носа;
  • сльозотеча, припухлість очей;
  • часте чхання;
  • свербіж в очах;
  • свербіж піднебіння, язика;
  • хрипи в грудній клітці, сухий кашель;
  • шкірні висипання (кропив’янка, екзема).

Хто у групі ризику

Поліноз у дітей і дорослих — найпоширеніше алергічне захворювання серед міського населення, причому захворюваність на нього з кожним роком зростає. Причину медики бачать не стільки в кількості квітучих рослин, скільки в загальному забрудненні міського повітря (пил, автомобільні вихлопи, хімічні викиди різних підприємств). Вдихаючи всю цю суміш, городяни разом з киснем вдихають також пилок різноманітних рослин.

Хімічні компоненти подразнюють слизові оболонки дихальних шляхів. Як наслідок, вони стають більш проникними, а значить вразливими для впливу квіткового пилку.

Поліноз також може бути спадковим, однак у цьому випадку він зазвичай проявляється починаючи з семирічного віку. Серед інших причин — неправильне харчування, слабкий імунітет та низька стресостійкість організму.

Діагностика полінозів

Полінози лікують лікарі-алергологи. Вони ж ставлять попередній діагноз на підставі скарг хворого, що збігаються з календарем цвітіння рослин. Підтвердити чи спростувати підозри лікаря можна на підставі діагностичних шкірних проб, які проводяться поза сезоном цвітіння (на подряпану шкіру хворого наноситься мікродоза пилкового алергену і перевіряється місцева реакція).

Якщо у вас алергія на цвіт Зверніть увагу! Симптоми алергії та застуди досить схожі. Однак зазвичай прояви застуди не довготривалі і, як правило, проходять через 10-14 днів. Натомість симптоми алергії можуть тривати і два, і три, і чотири тижні. Також важливим показником для діагностування алергії є температура. При вірусних або бактеріальних захворюваннях, зазвичай, вона піднімається вище за 37.5 градусів, натомість при алергії її показники рідко піднімаються вище 37.

Як лікують алергію на цвіт

Алергія на цвіт піддається лікуванню. Воно зводиться до специфічної гіпосенсибілізації, яка проводиться у кабінеті алерголога після виявлення рослини-алергену. Під час гіпосенсибілізації пацієнту вводять пилок рослини, що викликає бурхливу алергічну реакцію, але робиться це з поступовим збільшенням дози. Завдяки таким маніпуляціям вдається досягнути стійкого зниження чутливості організму до цього подразника.

Якщо ж причина полінозу не встановлена, але потрібно терміново знизити загальне алергічне напруження організму, призначаються антигістамінні препарати, що знижують алергічні прояви, а також судинозвужувальні краплі для зняття сильної закладеності носа.

Для захисту від пилку рослин рекомендується носити сонцезахисні окуляри, завісити кватирки дрібної марлею, використовувати домашні очищувачі повітря тощо.

У теплий період зростає кількість потерпілих від укусів павуків. До зони ризику потрапляють переважно працівники, зайняті у сільському господарстві.

Алергія на роботі: вимоги до аптечки

Загострення симптомів алергії на робочому місці може не тільки знизити продуктивність праці, а й повністю унеможливити виконання робочих обов’язків. Саме тому важливо, щоб в аптечці на підприємстві, завжди були необхідні протиалергічні лікарські засоби,  зокрема такі, як:

  • цетиризин 0,01 г № 10 (Зодак, Цетрин, Зіртек) — 1 шт.;
  • лоратадин 0,01 г № 10 (Лорагексал, Ломілан, Кларитин) — 1 шт.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді