Як організувати пожежну безпеку в архівних установах

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Забезпечення пожежної безпеки є складовою виробничої або іншої діяльності посадових осіб і працівників архівних установ. Про правила пожежної безпеки в архівних установах — далі у статті.

 

 

 

Правила пожежної безпеки для архівних установ України затверджено наказом Міністерства юстиції України від 27.11.2017 № 3790/5 (далі — Правила). Вони стосуються експлуатації як наявних будівель архівних установ, так і тих, що будуються, реконструюються або переобладнуються.

Організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки

Працівники архівів мають знати та виконувати загальні правила пожежної безпеки, а також дотримуватися протипожежного режиму, який діє в установі. Незалежно від посади та обов’язків вони повинні бути поінформовані, як діяти у разі виникнення пожежі та як їй запобігти.

Керівники визначають посадові обов’язки працівників, призначають відповідальних за окремі будівлі, приміщення, тощо. Усі працівники архівних установ під час прийняття на роботу і за місцем роботи проходять інструктажі з питань пожежної безпеки.

Для кожного приміщення архівних установ розробляється інструкція про встановлений протипожежний режим, в якій визначаються:

  • порядок утримання шляхів евакуації;
  • спеціально відведенні місця для куріння (у разі необхідності), застосування відкритого вогню, побутових нагрівальних приладів;
  • порядок проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт (у тому числі зварювальних);
  • правила проїзду та стоянки транспортних засобів;
  • порядок прибирання відходів, горючого пилу, зберігання спецодягу, очищення повітроводів вентиляційних систем від горючих відкладень;
  • порядок відключення від мережі електрообладнання у разі виникнення пожежі тощо;

Для будівель архівних установ, які мають два і більше поверхи, де зберігаються архівні документи, друковані видання, інші матеріальні цінності, а також для тих будівель, на одному поверсі яких одночасно перебувають більше 25 осіб, а для одноповерхових — більше 50 осіб, посадова особа, відповідальна за протипожежний стан архівної установи, розробляє плани (схеми) евакуації на випадок виникнення пожежі.

Обов’язки керівників щодо забезпечення пожежної безпеки

Відповідальними за пожежну безпеку архівних установ є їх керівники та уповноважені ними особи. У Правилах визначено, що саме зобов’язані робити керівники архівних установ.

1. Розробляти і затверджувати:

  • положення, інструкції, інші нормативні акти щодо протипожежного режиму для архівних установ та їх окремих підрозділів згідно з пунктом 3 розділу II Правил пожежної безпеки, здійснювати постійний контроль за їх додержанням;
  • інструкції про заходи пожежної безпеки архівних установ згідно з пунктом 4 розділу II Правил пожежної безпеки.

2. Забезпечувати приміщення архівних установ первинними засобами пожежогасіння.

3. Організовувати вивчення Правил і проведення протипожежного інструктажу з працівниками архівних установ.

Правила утримання території архівних установ

Територія і сама будівля установи, повинні утримуватися в чистоті та регулярно очищатися від сміття, щоб до кожної будівлі був вільний доступ. Проїзди та під'їзди до будівель і споруд, а також підходи до пожежного інвентарю й обладнання, запасних виходів і зовнішніх пожежних драбин мають бути вільними, освітлюватися в темний час доби, утримуватись у справному стані, взимку вчасно очищатися від снігу.

На території архівних установ заборонено:

  • використовувати протипожежні відстані між будівлями та спорудами для складування матеріалів, обладнання, пакувальної тари, як стоянку для автотранспорту тощо;
  • допускати стоянку автотранспорту в наскрізних проїздах будівель, на відстані менш як 10 м від виїзних воріт на території архівної установи та менш як 5 м від пожежних гідрантів, забірних пристроїв вододжерел, пожежного обладнання та інвентарю, на поворотних майданчиках тупикових проїздів;
  • використовувати відкритий вогонь (багаття, факели).
 

Курити можна лише в спеціально обладнаних місцях для куріння, які позначаються відповідним знаком або написом.

Правила утримання будівель та приміщень

У приміщеннях архівних установ не допускається:

  • користуватися електронагрівальними приладами (кип’ятильниками, чайниками, плитками, камінами тощо), не передбаченими технологічними процесами;
  • користуватися газовими паяльниками, паяльними лампами або будь-якими іншими приладами, що створюють відкрите полум’я;
  • здійснювати прибирання із застосуванням бензину, гасу, ефіру, інших вогненебезпечних розчинників;
  • залишати без нагляду підключене до електромережі енергоємне обладнання;
  • оббивати стіни приміщень службових кабінетів матеріалами, не обробленими або не просоченими вогнезахисними сумішами;
  • ставити, класти сторонні предмети на стелажі, у шафи й електрообладнання;
  • курити.

У разі виникнення пожежі безпечна евакуація людей, які перебувають у приміщеннях, архівних документів, інших матеріальних цінностей здійснюється через евакуаційні шляхи і виходи. Двері на шляхах евакуації мають відчинятися в напрямку виходу з будівель та приміщень. За наявності людей у приміщеннях двері евакуаційних виходів можуть замикатися лише на внутрішні запори, які легко відмикаються зсередини без ключа.

Будівлі, споруди, приміщення, технологічні установки архівної установи мають бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, ящиками з піском, бочками з водою, покривалами з негорючого теплоізоляційного полотна або грубої вовняної тканини чи повсті, а також пожежними відрами, совковими лопатами, пожежним інструментом, які використовуються для локалізації та ліквідації пожеж на їх початковій стадії.

Дії працівників у разі пожежної небезпеки

Працівники мають виконувати такі дії у разі пожежі або виявлення запаху гарі, задимлення, підвищення температури:

  • негайно повідомити про це по телефону підрозділ оперативно-рятувальної служби цивільного захисту;
  • повідомити про пожежу керівника чи відповідальну за пожежну безпеку особу;
  • вжити за можливості заходів щодо евакуації людей, архівних документів, гасіння пожежі та збереження матеріальних цінностей;
  • у разі необхідності викликати аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо.

Під час пожежі потрібно утримуватися від відкривання вікон і дверей, не розбивати скло. Залишаючи приміщення або будівлю, працівник має зачинити за собою всі двері і вікна для зменшення струменя свіжого повітря, який сприяє швидкому поширенню вогню.

Нагляд за дотриманням установлених правил пожежної безпеки та охорони праці, здійснює Державна служба України з надзвичайних ситуацій, яку наділено повноваженнями притягувати винних осіб до відповідальності.

Після прибуття підрозділів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС адміністрація та технічний персонал архівної установи консультують керівника гасіння щодо конструкційних й технологічних особливостей об’єкта, де виникла пожежа, прилеглих будівель, пристроїв, залучають до вжиття необхідних заходів, пов’язаних із ліквідацією пожежі та запобіганням її розвитку, сили та засоби архівної установи.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді