Правила пожежної безпеки в готелях

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Власникам готелів та іншим відповідальним особам потрібно належним чином готуватися до прийому відвідувачів, передусім подбавши про пожежну безпеку. За порушення Правил пожежної безпеки передбачена не тільки адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Нормативне регулювання

Вимоги до пожежної безпеки у будинках для тимчасового проживання людей (сюди входять не тільки готелі, а й гуртожитки, мотелі, кемпінги, санаторії, будинки та бази відпочинку, профілакторії) прописані в Правилах пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС від 30.12.2014 № 1417 (далі — Правила), а саме в главі 5 розділу VІ. Остання редакція документа відбулася 22.01.2021.

У разі недотримання персоналом готелю правил пожежної безпеки (це може відбуватися не тільки навмисно, а і через необережність, дії або бездіяльності персоналу готелю), відпочивальник має передусім звернутися до керівника готелю. Якщо відповідальна особа не усуне порушення — до Державної служби з надзвичайних ситуацій (далі — ДСНС).

Основні організаційно-розпорядчі документи з пожежної безпеки

Вимоги пожежної безпеки в готелях

Згідно з Правилами адміністрація готелю має ознайомлювати всіх мешканців з основними вимогами пожежної безпеки (під розпис).

У житлових номерах, кімнатах будинків для тимчасового проживання людей мають бути вивішені на видимих місцях:

  • план евакуації з відповідного поверху із зазначенням даного номера, кімнати, евакуаційних виходів та шляхів руху до них, місць розміщення первинних засобів пожежогасіння та ручних пожежних сповіщувачів, а також необхідний пояснювальний текст і пам’ятка про дії на випадок виникнення пожежі;
  • стисла пам’ятка для мешканців про правила пожежної безпеки (інформація подається двома мовами: українською та англійською).

Схема розміщення переносних вогнегасників

Приклад. Схема розміщення переносних вогнегасників

Законодавцем передбачено, що в готелях має здійснюватися цілодобове чергування персоналу. Черговий повинний мати при собі ключі від усіх дверей евакуаційних виходів, справний ліхтар. Відповідальна особа має знати, як викликати відповідні служби у разі виникнення пожежі та як діяти в такій ситуації. Окрім того, всі працівники готелю проходять обов’язкові інструктажі з пожежної безпеки, адже під час евакуації людей їх дії повинні бути злагоджені та ефективні.

Як скеровує п. 5.6 Правил:

«Черговий персонал готелів та готельних комплексів з кількістю місць для проживання 50 осіб і більше, а також мешканці цих об’єктів мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту органів дихання для саморятування людей під час пожежі для організації евакуації людей у разі виникнення пожежі».

Передбачено Правилами і низку заборон, пов’язаних із дотриманням пожежної безпеки в готелях. Зокрема, не дозволено облаштовувати у номерах складські приміщення, майстерні, де використовуються пожежовибухонебезпечні речовини і матеріали. Також не можна здавати їх в оренду під такі приміщення. Окрім того забороняється користуватися в номерах електронагрівальними приладами — для цього адміністрація готелю має виділити спеціальні місця.

У готелях, кемпінгах та мотелях мають бути обладнані спеціальні місця для куріння. Кодексом про адміністративні правопорушення (ст. 175-1) передбачено штраф від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за куріння в непередбачених місцях.

Штрафи за порушення вимог пожежної безпеки у готелях

За порушення встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної або іншої спеціальної техніки або засобів протипожежного захисту не за призначенням встановлений штраф у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо такі порушення здійснили посадові особи або фізичні особи-підприємці, його розмір становитиме від двохсот до трьохсот НМДГ.

Справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, здійсненням суб’єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, невиконанням приписів та постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду розглядає Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про пожежну і техногенну безпеку.

За порушення вимог пожежної безпеки передбачена не тільки адміністративна, а й кримінальна відповідальність. Зокрема, за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі, передбачено штраф від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За вказані дії залежно від тяжкості правопорушення також встановлено такий вид покарання, як позбавлення волі на строк до трьох років.

Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Справи про притягнення до кримінальної відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки розглядаються у судовому порядку.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді