Дотримуємось правил пожежної безпеки під час зимових свят

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Наближаються різдвяні та новорічні свята, на багатьох підприємствах встановлюють новорічні ялинки та прикрашають приміщення. Водночас варто не забувати про правила пожежної безпеки під час зимових свят. Про те, яких заходів вжити, — далі у статті.

Під час новорічних свят в Україні традиційно зростає кількість пожеж. Вони обумовлені порушеннями правил пожежної безпеки, зокрема при встановленні ялинок, користуванні гірляндами та піротехнічними виробами (їх використанні обмежено законом від 11.04.2023 № 3039-IX, однак порушення все ж фіксуються).

Щоб вберегтися від небезпеки, пам’ятайте про правила пожежної безпеки та вимоги до шляхів евакуації. Читайте далі про вимоги до встановлення новорічної ялинки.

Правила пожежної безпеки під час новорічних свят

Основні протипожежні вимоги під час новорічних і різдвяних свят встановлюють Правила пожежної безпеки в Україні, затверджені наказом МВС від 30.12.2014 № 1417 (далі — Правила пожежної безпеки). Зокрема в Розділі ІІІ «Загальні вимоги пожежної безпеки до утримання територій, будинків, приміщень, споруд, евакуаційних шляхів і виходів» (глава 2, п. 2.20) наведено вимоги до новорічного дерева.

Встановлюємо новорічну ялинку безпечно

Основні правила, про які потрібно пам'ятати при встановленні новорічної ялинки:

  • проходи, місця біля виходів та на шляхах евакуації не можуть використовуватися для встановлення ялинки;
  • гірлянди та інші прикраси, які підключаються до електромережі, повинні бути справними та мати паспорт або сертифікат відповідності;
  • гірлянди дозволено підключати до мережі тільки за допомогою штепсельних з’єднань;
  • за будь-якої несправності ілюмінацію потрібно негайно відключити;
  • новорічне дерево має бути надійно закріплене на стійкій основі.

Якщо в приміщенні відсутнє електричне освітлення або його відключили, святкування має відбуватися лише протягом світлового дня.

Заборонено 

використовувати легкозаймисті прикраси, несправні освітлювальні гірлянди та ялинки, які не оброблені спеціальним розчином.

Пам’ятайте про ці правила, встановлюючи ялинку і вдома. Якщо ж сталося загоряння, з яким складно впоратися самотужки, – негайно викликайте пожежно-рятувальну службу за телефоном «101».

 

Відповідальність за  порушення вимог пожежної безпеки

Нагляд за дотриманням установлених правил пожежної безпеки та охорони праці, здійснює Державна служба України з надзвичайних ситуацій. ДСНС уповноважена накладати санкції за порушення винними особами вимог законодавства з протипожежної безпеки або за невиконання особами законних розпоряджень уповноважених державних органів.

Якщо ДСНС дійде висновку, що допущені порушення правил пожежної безпеки становлять загрозу життю та здоров’ю працівників підприємства, посадові особи служби можуть звернутися до адміністративного суду для вжиття оперативних заходів реагування. 

За рішенням суду до підприємства-порушника можуть застосовуватися такі санкції:

  • призупинення або повне зупинення роботи компанії;
  • заборона використовувати певне устаткування або приміщення;
  • заборона випуску та реалізації небезпечної продукції.

Статтею 175 КУпАП України передбачено за порушення встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки штраф у розмірі від 1 700 до 3 400 грн для громадян і в розмірі від 3 400 до 5 100 грн для посадових осіб та фізичних осіб—підприємців.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді