Топ-7 найпоширеніших запитань про інструктажі з охорони праці

Автор
Володимир Дрозд — сертифікований експерт Європейського співтовариства з охорони праці (CE ESOSH). Досвідчений фахівець-практик, який підкаже, як діяти інженеру ОП в будь-якій ситуації
Інструктажі з охорони праці є важливою складовою безпечного робочого процесу, але часто виникає багато запитань. У статті ви знайдете відповіді на всі важливі питання: хто має проводити інструктаж, які типи бувають і як забезпечити безпеку на робочому місці.

Працівники під час прийняття на роботу та протягом роботи мають проходити коштом роботодавця інструктаж із охорони праці. Підстава — стаття 18 Закону про охорону праці
, пункт 6.1 розділ 6 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (далі — Типове положення). 

Законодавство забороняє допускати до робіт працівників, зокрема посадових осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці. 

Пройдіть тест і переконайтеся, що добре пам'ятаєте

Види інструктажів 

За характером і часом проведення інструктажі з охорони праці поділяються на: 

  • вступний;

  • первинний;

  • повторний;

  • позаплановий;

  • цільовий. 

Як організувати інструктажі, визначає розділ 6 Типового положення. 

Особливості проведення інструктажів 

Вступний інструктаж проводиться: 

  • з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;
  • з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;
  • з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження трудового або професійного навчання;
  • з екскурсантами у разі екскурсії на підприємство. 

Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця, який в установленому Типовим положенням порядку пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці. 

Запис про проведення вступного інструктажу для осіб, які приймаються на роботу відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці (додаток 5 до Типового положення), який зберігається службою охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у наказі про прийняття працівника на роботу.

Скачати шаблон

Топ-7 найпоширеніших запитань про інструктажі з охорони праці

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником: 

  • новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство або до фізичної особи, яка використовує найману працю;
  • який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого;
  • який виконуватиме нову для нього роботу;
  • відрядженим працівником іншого підприємства, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві. 

Проводиться з учнями, курсантами, слухачами та студентами навчальних закладів: 

  • до початку трудового або професійного навчання;

  • перед виконанням кожного навчального завдання, пов'язаного з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів тощо. 

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці індивідуально з окремим працівником або групою працівників, які виконують однотипні роботи, за обсягом і змістом переліку питань первинного інструктажу. 

Повторний інструктаж проводиться в терміни, визначені нормативно правовими актами з охорони праці, які діють у галузі, або роботодавцем з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше: 

  • на роботах підвищеної небезпеки - 1 раз на 3 місяці;

  • для решти робіт - 1 раз на 6 місяців. 

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці: 

  • при введенні в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів з охорони праці, а також при внесенні змін та доповнень до них;
  • при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан охорони праці;
  • при порушеннях працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо;
  • при перерві в роботі виконавця робіт більш ніж на 30 календарних днів - для робіт підвищеної небезпеки, а для решти робіт - понад 60 днів. 

Позаплановий інструктаж з учнями, студентами, курсантами, слухачами проводиться під час проведення трудового і професійного навчання при порушеннях ними вимог нормативно - правових актів з охорони праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж тощо

Позаплановий інструктаж може проводитись індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху. Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведення. 

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками: 

  • при ліквідації аварії або стихійного лиха;
  • при проведенні робіт, на які відповідно до законодавства оформлюються наряд-допуск, наказ або розпорядження. 

Цільовий інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників. Обсяг і зміст цільового інструктажу визначаються залежно від виду робіт, що виконуватимуться. 

Хто проводить інструктажі 

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередній керівник робіт (начальник структурного підрозділу, майстер) або фізична особа, яка використовує найману працю. 

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі завершуються перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці, особою, яка проводила інструктаж. 

При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і навичок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань. 

При незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не надається. Повторна перевірка знань при цьому не дозволяється. 

Реєстрація інструктажів 

Про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів та їх допуск до роботи, особа, яка проводила інструктаж, уносить запис до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці (додаток 6 до Типового положення). Сторінки журналу реєстрації інструктажів повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою (за її наявності). 

У разі виконання робіт, що потребують оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж реєструється в цьому наряді-допуску, а в журналі реєстрації інструктажів - не обов'язково. 

Леонід Шевчук викладач охорони праці навчально-курсового комбінату «Професіонал-Фаст», м. Фастів
Підтвердженням того, що працівник пройшов інструктаж з охорони праці, є запис у Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці. З’ясуємо, як вести цей Журнал.

Чи можна звільнити працівників від проходження повторного інструктажу 

Перелік професій та посад працівників, які звільняються від повторного інструктажу, затверджується роботодавцем. До цього переліку можуть бути зараховані працівники, участь у виробничому процесі яких не пов'язана з безпосереднім обслуговуванням об'єктів, машин, механізмів, устаткування; застосуванням приладів та інструментів, збереженням або переробкою сировини, матеріалів тощо. 


Приклад
1. Чи проводити вступний інструктаж, якщо не зробили це своєчасно 


Працівнику К. не провели вступний інструктаж, виявили це через тиждень після прийняття його на роботу. За цей час проводили інструктаж іншим працівникам із записом у журналі реєстрації. Чи проводити тепер вступний інструктаж для працівника К.?
 


Рішення.
У такій ситуації варто провести вступний інструктаж станом на тепер і зробити запис у журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці. Вступний інструктаж потрібно провести за будь-яких обставин, навіть якщо раніше вже провели первинний інструктаж на робочому місці. 


Приклад 2.
Вступний інструктаж провели з порушенням: що робити 


На підприємстві під час перевірки журналів з охорони праці виявили, що деякий час записи про проведення вступного інструктажу робила особа, у якої на той час не було на це права. Як виправити ситуацію?
 


Рішення.
 Виправити ситуацію можна так: 

  • інженер з охорони праці на ім’я керівника підприємства пише доповідну записку;
  • на підставі доповідної записки на підприємстві видають наказ про виявлення порушень під час проведення вступного інструктажу, яким зобов’язують інженера з охорони праці провести такий інструктаж повторно. 

Так само можна виправити ситуацію і у разі, якщо інструктажі на робочому місці провели особи, які не мали на це повноважень. 


Приклад 3. Чи правомірно проводити первинний інструктаж до оформлення працівника 


Працівника прийняли на роботу з 04.06.2023 року (перший робочий день), але керівник виробництва, куди йде працівник, провів первиний інструктаж 03.06.2023. Чи правомірно діяв керівник?
 


Рішення.
Первинний інструктаж на робочому місці проводять працівнику в перший робочий день безпосередньо на робочому місці перед тим, як він почне виконувати функціональні обов’язки. Підстава — пункт 6.4 Типового положення. 

Тому в цьому випадку керівник виробництва діяв неправомірно, оскільки на момент проведення первинного інструктажу працівник ще не був штатним працівником підприємства. Це можна трактувати як залучення до роботи працівника без оформлення з ним трудових відносин відповідно до чинного законодавства.

 Топ-7 найпоширеніших запитань про інструктажі з охорони праціЧи прирівнюється первинний інструктаж до навчання з охорони праці


Приклад
4. Чи правомірно проводити первинний інструктаж до початку робочого дня 


На одному із семінарів почули, що первинний інструктаж із охорони праці необхідно розпочати до початку робочого дня. Скажімо, о 8:45, а не о 9:00. Попередньо директор має видати наказ, щоб інженер із охорони праці вийшов на роботу раніше. Це відповідає нормам законодавства? Коли інструктувати нового працівника з питань охорони праці?
 


Рішення.
Вимога провчодити первинний інструктаж із охорони праці до початку робочого дня не відповідає законодавчим нормам. Первинний інструктаж із охорони праці проводьте до початку роботи нового працівника, але в межах робочого часу, встановленого правилами внутрішнього трудового розпорядку. 

Перш ніж новий працівник розпочне роботу за укладеним трудовим договором, роботодавець зобов’язаний (ст. 29 КЗпП): 

  • роз’яснити працівникові його права й обов’язки;
  • поінформувати під розписку про умови праці; небезпечні чинники на робочому місці; їхні можливі наслідки для здоров’я; права на пільги та компенсації за роботу в цих умовах;
  • ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;
  • визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;
  • проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони. 

Як проводити інструктажі з охорони праці, регулює спеціальне законодавство: 

Працівники під час прийняття нароботу повинні проходити зарахунок роботодавця інструктаж, навчання зпитань охорони праці, знадання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків іправил поведінки уразі виникнення аварії (ч. 1 ст. 18 Закону про охорону праці). 

Аналогічну норму містить пункт 6.1 Типового положення. 

Отже, при прийнятті на роботу працівник проходить інструктаж: спочатку — вступний, потім — первинний. 

Про те, що працівник пройшов вступний (первинний) інструктаж, особа, що його проводила, робить записи у відповідних журналах реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці. У журналі зазначають дату проведення інструктажу без конкретизації часу. 

Увага! Неправомірно змінювати режим роботи працівників, зокрема спеціаліста з охорони праці, для проведення інструктажів до початку робочого дня.

Роботи понад установлену тривалість робочого дня є надурочними (ст. 62 КЗпП). Потреба провести вступний (первинний) інструктаж не належить до законних підстав для залучення працівників до надурочних робіт. 

До того ж новий режим роботи — це зміна істотних умов праці. Вона можлива при змінах в організації виробництва і праці та потребує попередження працівників за два місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Коли приймаємо та інструктуємо нових працівників, жодних змін в організації виробництва і праці не відбувається. 

Порада! Розробіть локальний акт — Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Визначте в ньому час проведення вступного та первинного інструктажу. Наприклад, у день оформлення трудового договору або в перший робочий день до початку виконання обов’язків на робочому місці. 

Приклад 5. Чи проводити первинний інструктаж позаштатному працівнику 


Чи правомірні дії кадровика, який відмовився проводити секретарю (підлегла кадровика) первинний інструктаж, оскільки цей працівник не в штаті підприємства?
 


Рішення.
 Кадровик вчинив незаконно. Оскільки мова йде про працівника іншого підприємства, який є відрядженим працівником, то з ним мають провести вступний і первинний інструктажі (п. 6.3 та п. 6.4 Типового положення). 

Із працівниками, відрядженими з іншого підприємства (охоронники, водії тощо), за весь час перебування на тому підприємстві, до якого вони відряджені для роботи, мають проводити й інші види інструктажів, зокрема повторний і позаплановий (п. 6.5 та п. 6.6 Типового положення). 
Чи проводити вступний інструктаж відвідувачам підприємства


Приклад
6.  Чи може начальник дільниці проводити вступний інструктаж  


Будівельна компанія має свої структурні дільниці у різних містах, де веде будівництво об’єктів. Прийом осіб на роботу ведуть дільниці. Служба охорони праці перебуває у центральному офісі. Її спеціалісти бувають на об’єктах будівництва за графіком, затвердженим суб’єктом господарювання. Чи може вступний інструктаж та інструктажі на робочому місці проводити начальник дільниці?
 


Рішення
.
Пункт 6.3 Типового положення, визначає, що вступний інструктаж проводить спеціаліст служби охорони праці або інший фахівець відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця, який в установленому Типовим положенням порядку пройшов навчання і перевірку знань із питань охорони праці. 

У цьому випадку начальник дільниці може проводити вступний інструктаж із питань охорони праці, якщо такий обов’язок буде покладено на нього наказом керівника підприємства. 

Інструктажі на робочому місці має проводити керівник підрозділу — начальник дільниці або безпосередні керівники робіт, наприклад виконроби. 

Підсумки року в охороні праці — 2024


Приклад 7.
Чи потрібен повторний інструктаж працівникам офісу 


На підприємстві працюють тільки офісні працівники (робота на комп’ютері, принтері тощо). Вони не виконують робіт підвищеної небезпеки. Відповідно до пункту 6.11 Типового положення директор видав наказ про увільнення від проходження повторного інструктажу та стажування всіх офісних працівників. Але під час перевірки контролери, посилаючись на п. 6.5 Типового положення, зробили зауваження, що офісним працівникам потрібно проводити повторні інструктажі. Отже, чи потрібен повторний інструктаж працівникам офісу?
 


Рішення.
 Від повторного інструктажу можна увільнити працівників, участь у виробничому процесі яких не пов’язана з безпосереднім обслуговуванням об’єктів, машин, механізмів, устатковання; застосуванням приладів та інструментів, збереженням або переробкою сировини, матеріалів тощо. (пункт 6.11 Типового положення). 

Чи пов’язані офісні працівники з обслуговуванням, зокрема устатковання, приладів? 

Обладнання, устатковання — це сукупність пристроїв, механізмів, приладів, інструментів тощо, необхідних для якої-небудь діяльності. 

Офісні працівники під час роботи використовують офісне обладнання— ком’пютерну таіншу оргтехніку,електропобутові прилади— кавоварки, електрочайники тощо, які мають небезпечний чинник— електроживлення. 

Отже, офісних працівників не можна увільняти від повторного інструктажу. Вони мають проходити його раз на шість місяців. Підстава — пункт 6.5 Типового положення. 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді