Розробляємо Правила внутрішнього об’єктового режиму

На підприємствах розробляють різні правила — внутрішнього трудового розпорядку, внутрішнього службового розпорядку, внутрішнього об’єктового режиму. У статті роз’яснимо, як розробляють і затверджують Правила внутрішнього об’єктового режиму.

 

Правила об’єктового режиму

На об’єктах охорони застосовують об’єктовий режим — внутрішній та пропускний. Внутрішній об’єктовий режим забезпечує сукупність заходів і правил внутрішнього розпорядку, обов’язкових для усіх осіб, що перебувають на об’єктах охорони.

Які правила запровадити на підприємстві

Пропускний режим — це установлений у межах об'єктів охорони порядок, який забезпечується комплексом організаційно-правових та інженерно-технічних заходів, що здійснюються з метою виключення можливості безконтрольного переміщення осіб, транспортних засобів і майна на об'єкти та з об'єктів охорони.

Внутрішньооб'єктовий режим — це порядок, установлений у межах об'єктів охорони, що забезпечується сукупністю заходів і правил внутрішнього розпорядку, обов'язкових для виконання особами, які на них перебувають.

Пропускний режим забезпечують організаційно-правові та інженерно-технічні заходи, які мають унеможливити безконтрольне переміщення осіб, транспортних засобів і майна на об’єкти та з об’єктів охорони. Підстава — стаття 1 Закону України «Про охоронну діяльність» від 22.03.2012 № 4616-VI.

Об’єктовий режим, як правило, є цілодобовим. Як його виконують, контролює власник об’єкта або інша уповноважена ним особа (охоронник), а також керівники структурних підрозділів, працівники яких перебувають на об’єкті.

Перевірку заходів, що забезпечують об’єктовий режим, здійснюють під час періодичного інспектування.

Як упроваджують Правила об’єктового режиму

Об’єктовий режим упроваджує наказом власник або керівник об’єкта. Він також затверджує Інструкцію або Правила пропускного та внутрішнього об’єктового режимів, які регламентують дію об’єктового режиму. Вимоги документа доводять до відома керівників структурних підрозділів, що перебувають на об’єкті.

Внутрішній об’єктовий режим передбачають нормативні документи, зокрема:

  • Інструкція про пропускний і внутрішньооб’єктовий режим в адміністративних будівлях Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, затверджена наказом Міненерговугілля від 07.04.2014 № 285;
  • Інструкція з організації пропускного режиму до адміністративної будівлі Державної служби України з питань праці, затверджена наказом Мінсоцполітики від 28.08.2017 № 1369.

Правила внутрішнього об’єктового режиму обов’язкові для усіх осіб, які перебувають на території об’єкта. На працівників, які контролюють дотримання Правил внутрішнього об’єктового режиму (працівники охорони), поширюються Правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства, працівниками якого вони є.

Адамович Вікторія головний редактор системи «Експертус Охорона праці», Київ
У консультації знайдете відповіді на актуальні запитання працівників і роботодавців про те, як безпечно працювати під час воєнного стану, які зміни в законодавстві врахувати, які


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді