Практика розслідування нещасного випадку з комплектувальником

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
У м’ясному цеху стався прикрий інцидент: комплектувальник товарів травмував палець правої руки під час роботи зі стрічковою пилкою. Кого комісія з розслідування нещасного випадку визнала винним? Чи має право потерпілий на страхові виплати?

 

 

Акт за формою Н-1СКАЧАТИ БЛАНК

 

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків або в дорозі, які призвели до втрати працездатності працівника або до необхідності перевести його на іншу (легшу) роботу, зникнення тощо, підлягають розслідуванню. Підстава — пункт 3 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337).

Розслідування нещасних випадків: яку документацію оформити

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався з комплектувальником товарів С. у приміщенні м’ясного цеху відділу «М’ясо».

Приміщення має прямокутну форму розміром 4,8 × 9,8 м та площею 47 м2.

У ньому з обох боків від входу вздовж стін установлене технологічне обладнання: ліворуч — для оброблення м’яса, праворуч — для пакування. Посередині розташовані один біля одного сім столів розмірами 1,5 × 0,7 × 0,8 м для обвалювання м’яса. Між обладнанням є прохід уздовж цеху шириною 1,5 м. Підлога виконана з бетону, вкрита кахельною плиткою, з рівною, без вибоїн та пошкоджень неслизькою поверхнею.

Освітлення штучне, температура відповідає нормам, вентиляція примусова.

Приміщення обладнане камерою відеоспостереження.

Нещасний випадок стався під час експлуатації стрічкової пилки.

Двері та обертальна основа пилки замикаються магнітним замком, наявний гальмівний двигун для блейд-зупинки менше ніж за 4 с, працює система низької напруги. Є рухлива вагонетка та ручка для проштовхування кісток.

На момент нещасного випадку ручка для проштовхування кісток була в підсобному приміщенні, де зберігають ножі, кольчужні рукавички, фартухи тощо.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

ДОСЬЄ

Нещасний випадок з комплектувальником товарів

Що з’ясувала комісія з розслідування

У день пригоди С. прийшов на роботу о 12:00 на другу зміну. Після того як надягнув спецодяг і спецвзуття, пішов на робоче місце в м’ясний цех комплектувати різну продукцію — м’ясо, кістки.

Із матеріалів відеоспостереження, пояснювальної записки та протоколу опитування комплектувальника комісія з розслідування установила обставини нещасного випадку.

Нещасний випадок з комплектувальником товарів: практика розслідування Як створити комісію з розслідування нещасних випадків

О 15:50 С. підійшов до ящика з кістками, взяв хребтову кістку довжиною понад 50 см і шириною 10 см, повернувся до стрічкової пилки та лівою рукою увімкнув верстат. Потім повернув кістку вздовж до полотна пилки, взяв її обома руками за один кінець і підніс цим кінцем до пилки, щоб розрізати. Спеціальною ручкою для проштовхування кісток він не скористався. Пальці рук при цьому розміщувалися на невеликій відстані від полотна пилки.

Коли комплектувальник товарів почав розрізати кістку, його палець правої руки потрапив під пилку. Відчувши гострий біль, він кинув кістку, а побачивши кров і рану, притиснув палець лівою рукою та побіг до служби безпеки.

Потерпілому надали першу допомогу. Бригадир служби безпеки викликав швидку, яка доставила потерпілого С. до міської клінічної лікарні. Після того як комплектувальнику надали медичну допомогу, його направили на амбулаторне лікування за місцем проживання.

Свідки нещасного випадку відсутні.

Наслідком нещасного випадку відповідно до висновку про ступінь тяжкості виробничої травми міської клінічної лікарні є травматичний дефект м’яких тканин дистальної частини нігтьової фаланги III пальця правої кисті. Травма не належить до тяжких.

Потерпілий не перебував в алкогольному сп’янінні.

Члени комісії зустрілися з потерпілим С., щоб роз’яснити йому права у зв’язку з нещасним випадком.

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок з комплектувальником товарів С. комісія визнала пов’язаним із виробництвом на підставі підпунктів 1 та 2 пункту 52 Порядку № 337.

За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку: організаційна — недотримання інструкцій з охорони праці.

Супутня причина нещасного випадку: організаційна — невиконання посадових обов’язків.

 

Особи, дії чи бездіяльність яких призвели до нещасного випадку:

С. — комплектувальник товарів порушив вимоги безпеки під час роботи зі стрічковою пилкою: проштовхував кістку руками, не використовуючи спеціальної ручки для проштовхування кісток. При цьому через особисту необережність пальці рук опинилися у зоні працюючого полотна стрічкової пилки.

Працівник пошкодив кінцівку

Порушив:

  • пункти 3.8 та 3.10 Інструкції з охорони праці № 34 при роботі на стрічковій пилці, а саме:
    • під час роботи устатковання не дозволено проштовхувати сировину до робочих органів руками. Для цього потрібно використовувати інвентар — дерев’яні проштовхувачі, лопатки тощо;
    • руки не мають бути в зоні працюючих інструментів;
  • пункт 1.7.12 Інструкції з охорони праці № 10 для комплектувальника товару, а саме: він повинен дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку та здоров’я довколишніх під час будь-яких робіт чи коли перебуває на території підприємства.

Т. — начальник м’ясного цеху не забезпечив безпечне виконання робіт під час експлуатації стрічкової пилки.

Порушив: пункт 3 наказу № 01-ОП по підприємству, а саме: начальників відділів призначають відповідальними за організацію та вжиття заходів, щоб забезпечити безпечне виконання робіт.

Як усунути причини нещасного випадку

Аби запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія з розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • обговорити обставини та причини нещасного випадку на нараді з керівниками структурних підрозділів;
  • провести позаплановий інструктаж з охорони праці з працівниками підприємства;
  • посилити контроль за дотриманням вимог безпеки під час робіт зі стрічковою пилкою.

Чи отримав потерпілий страхові виплати

Дізнайтеся зі статті Довідника

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді