Спеціальні та загальні вимоги безпеки конвеєрів

На підприємствах з виробництва будівельних матеріалів максимальний кут нахилу стрічкових конвеєрів з гладкою стрічкою для подавання рухливих бетонних сумішей — 10°; жорстких бетонних сумішей, гравію і керамзиту — 15°; щебеню та піску — 18°. Максимальна швидкість стрічки конвеєра під час подавання та укладання бетонної суміші має бути не більше 1 м/с (п. 2.5, 6.4, пп. 7.1.3 ДБН А.3.1-8-96).

Згідно з пунктом 1.3 розділу V Правил № 741 на підприємствах цементної промисловості швидкість руху стрічок конвеєрів, що транспортують матеріали цементного виробництва, не мають перевищувати:

  • для мелених компонентів (розмір зерна до 0,5 мм) — 0,6 м/с;
  • для зернистих компонентів (розмір зерна до 3-4 мм) — 1 м/с;
  • для кускових матеріалів, які не містять дрібних фракцій, — 1,6 м/с.

На об’єктах деревообробної промисловості перекладання матеріалів з конвеєра на конвеєр має проводитись автоматично (пп. 4.1.3 Правил № 20).

На вугільних шахтах між пунктами навантаження та розвантаження конвеєрів (пунктами встановлення приводів конвеєра) та пультом управління улаштовують двосторонній телефонний або гучномовний зв’язок (п. 2д підрозділу 6 розділу VII Правил № 62).

На підприємствах металургійної промисловості вибір швидкості стрічки конвеєрів залежить від характеристики матеріалу, що транспортується, умов навантаження та розвантаження конвеєра та ширини стрічки:

  • для крихких кускових матеріалів (кокс, агломерат тощо) — швидше 2,5 м/с;
  • для порошкоподібних матеріалів, що утворюють багато пилу (вогнетривкі порошки, вапно тощо), — 1,25 м/с.

Якщо конвеєри обладнано розвантажувальними пристроями, максимальна швидкість руху стрічки (п. 4.33 розділу VIII Правил № 289):

  • для барабанного скидача — 2,5 м/с;
  • для плужкового скидача, якщо матеріал дрібний і середній, — 1,6 м/с;
  • для плужкового скидача, якщо матеріал крупнокусковий, — 1,25 м/с

На об’єктах оптової торгівлі на стрічкових конвеєрах довжиною понад 15 м для запобігання бокового зміщення стрічки улаштовуються направляючі та центрувальні пристрої, на стрічці похилих конвеєрів установлюють планки для запобігання зворотного скочування штучних і тарних вантажів, крім того ухил конвеєра не має перевищувати 30° (пп. 7.2.23.11, 7.2.23.15 Правил № 78).

Відповідно до додатка В до ДБН А.3.1-8-96 на підприємствах з виробництва будівельних матеріалів для зменшення пиловиділення та видалення розсипань під час транспортування матеріалів стрічковими конвеєрами необхідно:

  • застосовувати обмежувальні пристрої, що запобігають перевантаженню стрічок та живильників (затвори, шибери);
  • застосовувати спеціальні пристрої, що запобігають сходам і перекосам стрічки;
  • очищувати холосту гілку стрічкових конвеєрів та кінцеві барабани за допомогою гумових ножів з контрвантажем, вібраційного струшування, установлених на неробочому боці холостої гілки очисних скребків або капронових щіток з електроприводом;
  • використовувати рівностиковану транспортерну стрічку шляхом вулканізації стиків;
  • використовувати транспортерну стрічку, ширшу на 200 мм за потрібну для максимальної розрахункової продуктивності конвеєра;
  • дотримуватись відстаней між осями роликоопор у місці падіння матеріалу на стрічку не більше 250 мм.

Конвеєри, призначені для транспортування пильних речовин, обладнуються в місцях виділення пилу місцевими відсмоктувачами, підключеними до місцевої вентиляційної системи.

Задля перевірки технічного стану конвеєра проводять пробний його пуск без вантажу на стрічці.

Розташовані поза зоною видимості оператора з пульта управління ділянки траси конвеєрів в обов’язковому порядку забезпечують попереджувальною передпусковою звуковою та світловою сигналізацією, що включається автоматично до включення приводу конвеєра. Біля стаціонарних робочих місць улаштовують таблички, пояснювальні значення засобів сигналізації та режим керування конвеєром.

Пробуксовування стрічки усувають способами, передбаченими для цього конструктивними елементами конвеєра (збільшенням натягу стрічки, збільшенням тиску пружинного ролика тощо). Відстань від нижньої стрічки конвеєра до підлоги — не менше 0,15 м. Швидкість руху стрічки конвеєра під час ручного розвантаження штучного вантажу, як правило, не більше 0,5 м/с. На трасах конвеєрів з пересувними завантажувальними та розвантажувальними пристроями встановлюють кінцеві вимикачі та упори, що обмежують хід вантажно-розвантажувальних пристроїв.

Відповідно до пунктів 6.18, 6.19 ВСН 413-80 биття роликів для стрічкових конвеєрів зі швидкістю руху стрічки до 3,15 м/с не має перевищувати 0,015 зовнішнього діаметра роликів. Зі швидкістю понад 3,15 м/с биття роликів визначають за кресленнями заводу-виробника.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді