Які норми регламентують зберігання виробничого інструмента

Вимоги щодо експлуатації інструмента передбачають, зокрема, вимоги щодо його зберігання та перенесення.

Вимоги безпечної експлуатації ручного інструмента визначають такі нормативні документи, як:

Вимоги експлуатації ручного слюсарно-монтажного інструмента визначає ГОСТ 26810-86 «Инструмент слесарно-монтажный. Правила приемки». Відповідно до таблиці 1 цього ГОСТ ручний інструмент підлягає періодичному технічному огляду:

  • 1 раз на рік — лещата слюсарні з ручним приводом; ключі (гайкові, торцеві, трубні, накидні, розвідні, ріжкові тощо; знімні головки та приводні частини до них; молотки, викрутки діелектричні;
  • 1 раз на 2 роки — клейма, бородки, кернери, обжинки, зубила, крейцмейселі; кусачки торцеві та бокові, ножиці, плоскогубці комбіновані;
  • 1 раз на 3 роки — пилки ножівкові; шарнірний інструмент (щипці, плоскогубці, пасатижі, круглогубці, циркулі тощо); воротки для круглих плашок і мечиків, коловороти, рейсмуси.

Вимоги безпечної експлуатації ручного слюсарно-монтажного інструмента для роботи в електроустановках напругою до 1000 В (1,5 кВ постійного струму) визначають ДСТУ 3646-97 «Покриття ізоляційне слюсарно-монтажного інструмента і пристроїв, що використовуються в електроустановках до 1000 В. Загальні технічні умови» та міждержавний стандарт ГОСТ 11516-94 «Ручные инструменты для работ под напряжением до 1000 В переменного и 1500 В постоянного тока. Общие требования и методы испытаний». Для обліку електрозахисних засобів та даних про їх експлуатацію використовують Журнал обліку та зберігання засобів захисту за формою додатка 1 до Правил № 253.

Вимоги безпечної експлуатації переносного інструмента для проведення пожежно-рятувальних робіт визначає ДСТУ 4902.1:2007 «Протипожежна техніка. Інструмент для проведення пожежно-рятувальних робіт. Частина 1. Немеханізований переносний інструмент. Загальні технічні вимоги та методи випробування».

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді