Заходи до Дня охорони праці

Аби підвищити увагу працівників та керівництва до питань охорони праці, проведіть на підприємстві заходи до Дня охорони праці. Що саме та коли зробити — підкажемо у статті.

Щороку, 28 квітня з нагоди Всесвітнього дня охорони праці більш ніж у ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці. Проводять їх і в Україні, яка підтримує ініціативи Міжнародної організації праці.

Тема Дня охорони праці — 2021

В Україні День охорони праці запроваджений указом Президента України від 18.08.2006 № 685/2006. Аби підвищити увагу працівників та керівництва до питань охорони праці, потрібно підготуватися до нього належним чином. Зокрема, на великих підприємствах слід провести Тиждень охорони праці. Для вас — покроковий алгоритм, який допоможе зробити все вчасно та без надмірних зусиль.

Заходи до Дня охорони праці на підприємстві

Передусім потрібно скласти програму заходів. Програма залежить від цілей, яких ви плануєте досягти. Що саме можна зробити на кожному підприємстві:

  • провести інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо впровадження системи управління охороною праці на робочих місцях;
  • оформити куточки і стенди із пропаганди створення, впровадження та забезпечення охорони й безпеки праці на робочих місцях;
  • організувати та провести конкурси з охорони праці, круглі столи, огляд робочих місць;
  • розмістити інформацію про Тиждень охорони праці на інформаційних стендах, поширити її за допомогою корпоративних ЗМІ тощо.

Аби День охорони праці став ефективним інструментом, залучіть до участі у заходах якнайбільше працівників. Щоб обговорити проблемні питання, які існують на підприємстві, проводьте круглі столи не тільки з керівниками структурних підрозділів, а й із працівниками. Покажіть, що вас турбує безпека персоналу. Зворотний зв’язок від працівників допоможе визначити причини наявних проблем.

Якщо розбавите День охорони праці конкурсами-мотиваторами, він пройде весело й надовго запам’ятається учасникам. Нестандартний підхід перетворить вивчення вимог безпеки в цікаву творчу роботу.

Коли плануватимете тривалість заходів, врахуйте місце розташування структурних підрозділів. Якщо вони розміщені на великій відстані один від одного, збільште час на заходи, щоб охопити всі підрозділи.

Конкурс до Дня охорони праці

Крок 1. Сформулюйте цілі конкурсу

Цілі конкурсу обирайте з огляду на те, на які проблемні питання охорони праці на вашому підприємстві хочете звернути увагу та який результат прагнете отримати — ознайомити працівників зі змінами в законодавстві, усунути порушення вимог охорони праці, знизити виробничий травматизм тощо.

Щоб оцінити ефективність заходу, проведіть за його результатами закрите опитування.

Крок 2. Визначте учасників

Щоб отримати максимальний ефект, визначте цільову аудиторію залежно від цілей конкурсу. Задіюйте представників різних структурних підрозділів, професій і посад.

Коли плануватимете будь-який захід, враховуйте стаж роботи, досвід, види виконуваних робіт, умови праці, а також графік змінності. Наприклад, якщо плануєте провести конкурс вранці, то працівникам, які працювали у нічну зміну, буде складніше його пройти, ніж тим, хто відпочивав.

Залежно від кількості учасників визначте місце проведення конкурсу. Якщо місця достатньо, під час практичних завдань можуть бути присутніми представники структурних підрозділів — керівник, заступник керівника, головні спеціалісти, щоб оцінити рівень знань і навичок працівників. Конкурс дає змогу учасникам проявити свій потенціал, а керівникам — виявити майбутніх керівників середньої або нижчої ланки.

Забезпечте учасникам допомогу у підготовці до конкурсів. Наприклад, надайте перелік документів, на підставі яких складали запитання для тестування.

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Під час конкурсів визначте найактивніших, відзначте їх, коли підбиватимете підсумки цих заходів. Зверніть увагу, на які запитання працівники не відповіли та з якими завданнями не впоралися, щоб надалі усунути прогалини в їхніх знаннях.

Крок 3. Розробіть систему мотивації

Великі підприємства замовляють на пам’ять ручки, блокноти, кепки, футболки з їхніми логотипами, присвячені Дню охорони праці. Якщо проводите конкурси, для переможців оберіть більш цінні подарунки: ділові щоденники, зовнішні акумулятори для гаджетів тощо. Ефективна мотивація — грошова премія для активних учасників.

Якщо коштів небагато, використовуйте нематеріальну мотивацію: нагородіть переможців грамотами, роздрукуйте та подаруйте цікаві фотографії, зроблені під час конкурсу, надайте додатковий вихідний тощо.

Крок 4. Підбийте підсумки заходів

Підсумки проведених заходів обговорюйте на нарадах, висвітлюйте в корпоративних ЗМІ, буклетах та листівках. Так працівники зможуть оцінити необхідність і ефективність Дня охорони праці та в майбутньому братимуть активну участь у відповідних заходах.

Не залишайте без уваги питання і проблеми, які виявили чи озвучили на Дні охорони праці. Інакше працівники не побачать результатів заходів і наступного року відмовляться від участі.

Скачайте готові завдання до Дня охорони праці



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді