Розслідування нещасного випадку під час лісосічних робіт

На лісоруба впало зависле дерево. Як наслідок — він отримав численні тілесні ушкодження. Комісія з’ясувала, що потерпілий, зокрема, не точно визначив безпечний напрямок звалювання дерева. Дізнайтеся, як розслідували інцидент.

Аби запобігти нещасним випадкам під час лісосічних робіт, необхідно дотримуватися Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 13.07.2005 № 119 (далі — Правила).

Відповідно до Правил роботодавці розробляють виробничі інструкції з охорони праці для працівників, яких залучають до лісосічних робіт. При цьому враховують місцеві умови праці, оснащення відповідною технікою та іншими засобами виробництва. Недотримання інструкцій може призвести до нещасних випадків. Підтвердження цьому — прикрий інцидент, який стався на одному з лісництв на рубці головного користування.

Відомості про потерпілого

Нещасний випадок стався з лісорубом 6-го розряду Х. Загальний стаж роботи — 15 років 10 місяців, зокрема на державному підприємстві (ДП) «ЛЛГ» — 15 років 10 місяців, за професією лісоруба — 3 роки 8 місяців.

Працівник пройшов навчання та перевірку знань із питань охорони праці за професією лісоруба, вступний, первинний і повторний інструктажі та періодичний медичний огляд.

Характеристика підприємства та місця нещасного випадку

ДП «ЛЛГ» займається лісівництвом та іншою діяльністю у лісовому господарстві, вирощуванням багаторічних культур, лісозаготівлею, лісопильним і стругальним виробництвом.

Головне завдання підприємства — охороняти й захищати лісові насадження від шкідників, хвороб та пожеж; проводити комплекс лісокультурних і лісогосподарських робіт, щоб підвищити продуктивність лісів, зокрема проводити рубки догляду та рубки головного користування.

Режим роботи підприємства визначають правила внутрішнього трудового розпорядку. Початок роботи — о 08:00, закінчення — о 17:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00.

Нещасний випадок стався під час зняття завислого дерева породи граб з поряд зростаючим деревом на рубці головного користування в урочищі одного з лісництв на пасіці № 3 лісосіки. Рельєф лісосіки має ухил.

Нещасний випадок на виробництві: яку документацію оформити

На розробку лісосіки виготовлено карту технологічного процесу. Лісосічні роботи виконувала бригада із трьох працівників — лісоруба, його помічника та тракториста-машиніста. Ділянку почали розробляти за 27 днів до нещасного випадку. Працівників бригади забезпечили допоміжними звалювальними засобами, спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту. До початку робіт вони пройшли спеціальне навчання та перевірку знань із питань охорони праці, інструктаж з охорони праці і під підпис ознайомилися з технологічною картою розробки лісосіки.

Підприємство має дозвіл на виконання лісосічних робіт, трелювання, а також транспортування лісу.

Аналогічний нещасний випадок стався 04.10.2017 з лісорубом 3-го розряду К.

Обставини та причини нещасного випадку

Лісоруб 6-го розряду ДП «ЛЛГ» Х. 8 вересня 2018 року о 09:00 власним автотранспортом приїхав на роботу в одне з лісництв. Він разом із трактористом Ф. отримав від майстра лісу О. завдання трелювати сортименти на верхній склад. Інший член бригади — лісоруб С. — мав зачищати лісосіку від порубних решток, складати їх на купи та спалювати. Ці роботи виконували під керівництвом майстра лісу О.

Лісоруб Х. о 16:00 вирішив звалити раніше залишені три дерева, що росли на краю лісосіки. Однак перед тим, як це зробити, він неправильно визначив напрямок падіння одного з дерев. Як наслідок — спиляне дерево під час падіння зависло на поряд зростаючому. Тоді Х. вирішив стягнути зависле дерево за допомогою трактора. Коли лісоруб чіпляв сталевий канат, він перебував у небезпечній зоні. Як наслідок — його травмувало зависле дерево, яке через пориви вітру зсунулося і впало на нього.

До потерпілого підбігли члени бригади та почали надавати домедичну допомогу.

Майстер лісу О. терміново повідомив про нещасний випадок лісничому та викликав швидку. Проте подумав, що вона не скоро прибуде на місце події і скасував виклик. Після цього майстер на власному автомобілі доставив Х. до центральної районної лікарні.

Під час огляду потерпілого лікарі виявили в нього такі тілесні ушкодження: політравма, закрита травма грудної клітки з переломом 5-8 ребер зліва, лівобічний пневмоторакс, закрита травма живота з розривом селезінки, заочеревинна гематома зліва, закритий перелом лівого плеча в середній третині зі зміщенням, травматичний шок ІІ ступеня, забійна рана лівої скроні, анемія ІІ ступеня.

За висновком комісії зі спеціального розслідування нещасний випадок стався через такі причини:

  • лісоруб Х. під час спроби приземлити зависле дерево перебував у небезпечній зоні;
  • Х. не точно визначив безпечний напрямок звалювання дерева, через що воно зависло на поряд зростаючому;
  • майстер лісу належно не проконтролював дії Х. під час звалювання дерев та зняття завислого дерева.

Висновки комісії зі спеціального розслідування

Комісія розглянула пояснення свідків, протокол огляду місця події, ознайомилася зі змістом довідки обласного центру з гідрометеорології та дійшла такого висновку. Нещасний випадок з лісорубом Х. пов’язаний із виробництвом. За результатами розслідування необхідно скласти акт за формою Н-1. Підстава — пункт 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок).

Після закінчення періоду тимчасової непрацездатності лісоруба роботодавцю рекомендували скласти повідомлення про наслідки нещасного випадку за формою Н-2 відповідно до додатка 8 Порядку та в 10-денний строк надіслати його організаціям й особам, яким перед цим направили акти за формою Н-5 і Н-1.

Особами, дії чи бездіяльність яких призвели до нещасного випадку, комісія визнала:

  • потерпілого — лісоруба Х., який під час зняття завислого дерева перебував у небезпечній зоні, перед початком звалювання не визначив безпечний напрямок падіння дерева на попередньо розрубану територію. Натомість він звалив спиляне дерево на поряд зростаюче. Лісоруб порушив пункти 1.10.7, 4.5.1, 4.9 частини 10 Інструкції з охорони праці для лісоруба 6-го розряду під час проведення лісосічних робіт;
  • майстра лісу О., який належно не проконтролював, як виконують лісосічні роботи. Він порушив пункт 2.1 Посадової інструкції майстра лісу.

Заходи для усунення причин нещасного випадку

Комісія запропонувала роботодавцю вжити заходів, аби запобігти нещасним випадкам у майбутньому. Яких саме, читайте у Довіднику. Якби майстер лісу організував роботу так, щоб унеможливити ходіння у місцях можливого падіння завислого дерева, нещасного випадку можна було б уникнути.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді