Е-рецепти: розбираємось, як це працює

Продаж рецептурних препаратів за е-рецептом з 1 квітня збурив суспільство

image21

Е-лікарняні: що варто знати роботодавцю і фахівцю з охорони праці

З 1 квітня впроваджено продаж низки препаратів не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. 

Лікар виписуватиме е-рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Після цього пацієнт отримає на мобільний телефон повідомлення з номером рецепта та кодом підтвердження.

Електронний рецепт складається з 16-значного номеру та 4-значного коду підтвердження. Для того щоб придбати ліки, у аптеці потрібно назвати фармацевту номер та код рецепта. Термін дії електронного рецепта складає 30 днів. Виписати е-рецепт зможуть лікарі всіх спеціальностей державних, комунальних, приватних клінік або ж лікар-ФОП.

У віддалених регіонах можна придбати рецептурні ліки за паперовим рецептом від фельдшера. 

Е-рецепт можна отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Водночас пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ — це може здійснити будь-який лікар.

На період дії воєнного стану діятиме виняток на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення активних воєнних (бойових) дій.

У Міністерстві охорони здоров'я стверджують, що е-рецепт має суттєву перевагу: пацієнту не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоб отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити дистанційно.

Зауважимо, МОЗ наголосив, що міністерство не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними. До рецептурних препаратів належать, зокрема:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Для того щоб дізнатися, чи є лікарський засіб рецептурним, достатньо перевірити його інструкцію. Якщо в інструкції зазначено «За рецептом», для відпуску такого засобу в аптеці потрібен рецепт.

Джерело: МОЗ

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46922

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30105

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47627

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді