Навчання та перевірка знань з охорони праці для нових працівників

1381

Запитання

Прийняли на підприємство нового працівника, який має чинне посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці з попередньої роботи. Чи потрібно йому знову проходити навчання та перевірку?

Відповідь

image63

Навчання з охорони праці: як організувати на підприємстві

Перевірку знань працівників з питань охорони праці проводять після завершення навчання. При проведенні перевірки роботодавець має зважати на специфіку виробництва та керуватися вимогами актів, що діють виключно в межах цього підприємства. 

Перелік нормативно-правових актів з охорони праці для перевірки складають для певного конкретного підприємства, яке є замовником навчання. У разі задовільного результату перевірки працівникові видають посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці. 

У документі вказують:

  • посаду;
  • місце роботи;
  • перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці та безпечного виконання конкретних видів робіт, щодо яких пройшов перевірку працівник.

Форма посвідчення наведена в додатку 2 до пункту 3.14 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005. 

Відповідно, працівник під час прийняття на роботу на новому підприємстві у будь якому разі має як новоприйнятий пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці — навіть якщо у посвідчення, виданого на попередньому місці, ще не сплив термін дії.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання і перевірка знань з охорони праці працівників закладів освіти

Чинне законодавство вимагає, щоб працівники протягом трудової діяльності проходили навчання і перевірку знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Про те, як організувати навчання і перевірку знань з охорони праці працівників закладів освіти, — далі у статті.
12283

Як організувати стажування (дублювання) на робочому місці

У статті разом з експертом з’ясуємо, як організувати проведення стажування, хто його має проходити, кого можна увільнити від його проходження та за яких умов працівника допустять до самостійної роботи.
15116

Зразок Програми вступного інструктажу з охорони праці

Що таке програма вступного інструктажу з охорони праці? Як скласти програму вступного інструктажу з охорони праці на підприємстві? Який перелік перелік питань вступного інструктажу розглядається в програмі? Щоб зекономити ваш час, пропонуємо скачати готовий зразок програми, розроблений експертом.
94595

Цивільний захист на підприємстві

Для того, щоб запобігти надзвичайним ситуаціям, ліквідувати їх наслідки та надати допомогу потерпілим, організуйте на підприємстві роботу з цивільного захисту. У статті розповімо, які саме заходи цивільного захисту повинні забезпечити на своїх об’єктах суб’єкти господарювання.
27064