Атестація робочих місць: вимоги законодавства з урахуванням воєнного стану

978

Запитання

Підприємство тимчасово зупинило роботу: чи потрібно проводити атестацію робочих місць?

Відповідь

image41

Позачергова атестація робочих місць: відповідаємо на запитання

Атестація робочих місць за умовами праці обов’язково має проводитись, якщо на робочому місці наявні шкідливі виробничі фактори.

Водночас Держпраці уточнює, що атестацію не проводять, коли зупинено виробництво в окремих цехах та робочих місцях працівників. Справа в тому, що, згідно з Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці (п. 3.4), лабораторно-інструментальні дослідження фізичних, хімічних, біологічних, визначення психофізіологічних факторів проводяться в процесі роботи у характерних (типових) виробничих умовах, при справних і ефективно діючих засобах колективного і індивідуального захисту.

Втім, атестацію все одно потрібно проводити на тих робочих місцях, де виробничий процес триває (якщо виробничі умови — типові). Так само потрібно провести атестацію після відновлення виробничого процесу на раніше зупинених об'єктах.

Джерело: Управління інспекційної діяльності Держпраці у Вінницькій області

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Які переліки має скласти атестаційна комісія

За роботу в несприятливих умовах працівникам надають пільги і компенсації. Їх призначають на підставі переліків, що складають на підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Які саме переліки за результатами атестації скласти, як правильно їх оформити. Розповідаємо далі.
9519

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

Зі статті ви дізнаєтеся, який алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці, як до неї підготуватися, яку відповідальність нестиме роботодавець, якщо він не провів атестацію, та чи потрібно проводити атестацію під час війни.
47221

Протокол засідання атестаційної комісії

Кожне засідання атестаційної комісії оформлюють відповідними протоколами. Щоб зекономити свій час, скачайте наведені у статті зразки протоколів та скористайтеся ними, коли проводитимете на підприємстві атестацію робочих місць.
14794

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
22407