Роботи на висоті: запобіжні пояси

1105

Запитання

Які запобіжні пояси можна використовувати, а які — ні?

Відповідь

image50

Як виконувати роботи на висоті

Запобіжні пояси, так само як і каски, страхувальні канати, верхолазне спорядження, запобіжні верхолазні пристрої, уловлювачі з вертикальним канатом, огородження, захисні сітки, знаки безпеки, належать до засобів захисту від падіння з висоти.

Типи запобіжних поясів та приладдя до них слід обирати з огляду на конкретні умови праці та види робіт. Стан засобу індивідуального захисту та відповідного приладдя контролюють, спираючись на технічну  документацію виробників (документи з експлуатації) та на законодавство.

Зокрема, ГОСТ 12.4.089-86 передбачає, що на кожен пояс наносять:

  • товарний знак підприємства-виробника;
  • розмір та тип пояса;
  • дату виготовлення;
  • позначення стандарту або технічних умов;
  • клеймо СТК.

Крім того, усі пояси повинні мати інвентарні номери (у якості таких можна використовувати заводські номери).

Заборонено використовувати запобіжні пояси та приладдя, якщо:

  • немає відміток про проведення періодичних випробувань;
  • наявні порушення цілісності металевих деталей, які знижують їх міцність;
  • деталі не функціонують нормально (може призвести до відмови у роботі);
  • шви у вузлах з’єднання порушені, нитки у структурі стрічок та канатів розірвані, на синтетичних стрічках та канатах наявні надрізи, розплетення, пропалення, промаслення або інші  дефекти;
  • конструкція пряжки (замикального пристрою) запобіжного пояса має конструкцію, що може призвести до невірного або неповного закривання чи випадкового розстібування.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Проекти виконання робіт

Проект виконання робіт — це вид проектно-технологічної документації, яка розробляється на основі робочої документації та проекту організації будівництва і визначає та деталізує технологію, організацію й умови виконання будівельних робіт. У статті ви зможете скачати зразок ПВР.
36076

Вимоги безпеки під час робіт на висоті

Роботи на висоті — це роботи з підвищеною небезпекою, які потребують обов’язкових заходів безпеки. Наша стаття допоможе організувати роботи на висоті безпечно, правильно оформити наряд-допуск, провести інструктажі працівникам, уникнути помилок при виборі засобів захисту.
89500

Запобіжний пояс для проведення робіт на висоті

Важливо не лише забезпечити працівників, які виконують роботи на висоті, запобіжними поясами, а й подбати про правильну експлуатацію цих засобів захисту. Адже лише за такої умови вони допоможуть зберегти життя та здоров’я працівників.
26325

Кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві

Під час зведення будівельних об’єктів інженер з ОП на будівництві повинен вжити заходи для запобігання впливу на працівників та сторонніх осіб небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Детальніше про обов’язки інженера з охорони праці на будівництві — у статті.
8060