Лісові пожежі: безпека працівників

455

Запитання

Які вимоги охорони праці до безпеки працівників лісгоспів під час гасіння лісових пожеж?

Відповідь

image42

Пожежна безпека у весняно-літній період

Насамперед варто звернути увагу на мережу автомобільних доріг та під’їзних шляхів. Їх густота має бути достатньою для оперативного перевезення людей, вантажів та технічних засобів, необхідних для гасіння пожежі. Вже наявну мережу шляхів потрібно постійно підтримувати у належному стані.

Також слід ретельно стежити за тим, щоб працівники були забезпечені спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Так, наприклад, видані працівникам чоботи повинні мати вогнетривку підошву.

Крім того, мають бути наявні: 

  • табірне майно;
  • індивідуальні медичні пакети;
  • справний пожежний інвентар;
  • запас їжі (щонайменше на добу);
  • запас води (5-6 л на одну людину на день).

Якщо працівників направляють на крайку пожежі (смуга горіння, що безперервно просувається по пальному матеріалу та де цей матеріал згорає з максимальною інтенсивністю), їм також потрібно видати захисні каски, респіратори чи спеціально обладнані протигази.

Відповідальність за забезпечення покладається на керівників лісопожежних станцій та інших лісопожежних підрозділів, посадових осіб та спеціалістів, які направляють працівників на гасіння лісових пожеж.

Важливо пам'ятати, що до гасіння верхових лісових пожеж можна залучати чоловіків віком від 18 до 60 років, які завчасно пройшли медичний огляд та яких визнали придатними для виконання таких робіт.

Джерело: Центрально-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з охорони праці для оператора АЗС

Інструкція з охорони праці для оператора АЗС є нормативним документом, що містить обов’язкові вимоги з охорони праці для заправника при виконанні робіт згідно з його обов’язками. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте до умов вашого підприємства.
18396

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
14792

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
25998