Великоваговий вантаж: як правильно складати прокат

95

Запитання

Чи можна укладати металопрокат штабелями без прокладок?

Відповідь

Як переміщувати вантажі вручну за новими вимогами

Серед вимог безпеки, які Держпраці висуває до роботи з великоваговими вантажами, можна виокремити такі:

  • під час укладання вантажу в штабелі та стелажі необхідно між пачками й в’язками укладати дерев’яні або металеві прокладки прямокутного перетину завтовшки щонайменше 40 міліметрів для можливості звільнення строп, при цьому кінці прокладок не повинні виступати за межі штабеля й стелажа більше, ніж на 100 міліметрів;
  • укладати металопрокат у пачках, в’язках без прокладок під час штабелювання способом «у клітинку» необхідно з обов’язковим закріпленням крайніх пачок чи в’язок;
  • під час складування прокату круглого перетину необхідно встановлювати упори, підпірки або кріплення, що виключають можливість його падіння або скочування зі штабеля чи стелажа;
  • висота штабеля й стелажа в разі механізованого укладання металопрокату та довгомірного вантажу має визначатися, залежно від роду матеріалу, граничного навантаження на одиницю площі підлоги й схеми укладання вантажу, розробленої на підприємстві та затвердженої роботодавцем.

Зауважте: вантажі з масою понад 500 кг належать до великовагових. Вантажно-розвантажувальні роботи з такими вантажами (або з довгомірними — устаткування, металеві та залізобетонні конструкції, лісоматеріали, труби, рейки) проводять механізованим способом, використовуючи спеціальне підіймально-транспортне устаткування (кран, лебідка, блок, тельфер, тал тощо).

Для переміщення такого устаткування обов'язково потрібен проєкт вантажно-розвантажувальних робіт або технологічна карта складання вантажу.

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Затверджуємо Перелік робіт з підвищеною небезпекою

На будь-якому підприємстві, діяльність якого передбачає виконання небезпечних робіт, потрібно затвердити перелік робіт з підвищеною небезпекою. Якою нормативною базою при цьому користуватися — підкажемо у статті.
15715

Наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

Що таке наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки? Хто його видає і коли він потрібен? Яку форму бланка обрати та як правильно оформити? Відповіді на ці та інші питання — у статті. А також завантажуйте розроблений експертом бланк наряду допуску.
123226

Вимоги безпеки під час робіт на висоті

Роботи на висоті — це роботи з підвищеною небезпекою, які потребують обов’язкових заходів безпеки. Наша стаття допоможе організувати роботи на висоті безпечно, правильно оформити наряд-допуск, провести інструктажі працівникам, уникнути помилок при виборі засобів захисту.
91080

Наряд-допуск на виконання робіт з підйомником

Роботи з підйомником, на виконання яких потрібен наряд-допуск, визначені у законодавстві. Однак роботодавець може розширити перелік таких робіт та затвердити його відповідним наказом. У статті розповімо, в яких випадках наряд-допуск на виконання робіт з підйомником обов’язковий і як правильно його заповнювати.
13100