Розподільний щиток: вимоги безпеки

448

Запитання

Чи буде порушенням експлуатація розподільного щитка без схеми електричних з’єднань?

Відповідь

Розподільчі щити виконують основну функцію для подачі електроенергії до виробничих, офісних, житлових та інших приміщень. 

Які написи та схеми мають бути в електрощитках

У Держпраці назвали перелік вимог, яких слід дотримуватися, експлуатуючи щитки:

  • на лицьовому й зворотному боках панелей щитів мають бути нанесені написи, що вказують на призначення приєднань та їх диспетчерське найменування;
  • на дверях щитів мають бути вивішені чи нанесені попереджувальні плакати та знаки встановленого зразка;
  • з внутрішньої сторони щитів мають бути вивішені однолінійні схеми електричних з’єднань;
  • на схемах щитів, запобіжників і біля самих запобіжників та автоматичних вимикачів усіх приєднань мають бути написи, що вказують на номінальні струми плавких вставок запобіжників або допустимі значення вставки струму автоматичного розчіплювача.

Додатково у відомстві наголосили, що на групових щитах і збірках електродвигунів слід встановити вольтметри або сигнальні лампи для контролю наявності напруги.

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електробезпека

Важливо не лише дотримуватися правил електробезпеки, а й знати про причини виникнення електротравм, яка дія електричного струму на організм людини, про умови ураження людини електричним струмом. Електробезпека на виробництві — докладно розповідаємо про всі нюанси у нашій статті.
67160

Як відбувається перевірка знань з електробезпеки

Які бувають види перевірок знань з електробезпеки, хто з працівників та з якою періодичністю має їх проходити, як організувати перевірку знань з електробезпеки. Про все це — далі у статті.
30655

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Минулого року масове використання генераторів стало новою українською реальністю. На жаль, влітку 2024 року ситуація може повторитися. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
8990

Перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників

Ефективна робота з профілактики виробничого травматизму на виробництві залежить від належної підготовки, навчання та підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці. Провести перевірку знань допоможе орієнтовний перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників підприємства, підготовлений експертом
50411

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
15194