Робота в умовах підвищеної температури повітря: профілактичні заходи

Теми:
Фахівці Держпраці нагадали про заходи профілактики перегріванню (гіпертермії) на роботах за умов підвищеної температури повітря.

У літню пору, коли підвищена температура повітря, важливо правильно організувати режим праці.

Так, якщо температура повітря 35 °С і вище, тривалість роботи працівників на відкритих місцевостях має складати 15-20 хв., після чого має бути відпочинок не менше 10-12 хв. в охолоджуваних приміщеннях.

Допустима загальна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, — не більше 4-5 год., для осіб без спеціального одягу — 1,5-2 год.

В охолоджуваних приміщеннях температура повітря має бути 24-25 °C, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур.

Якщо температура повітря сягає вище 37 °С, не рекомендується проводити роботи на відкритому повітрі. Робота за такої температури належить до небезпечних (екстремальних). За таких умов години роботи слід перенести на ранок або вечір.

В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин.

Аби запобігти зневодненню організму, рекомендується дотримуватися питного режиму: пити воду часто і потроху. Під час виконання робіт середньої тяжкості за температури повітря більше 30 °С потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину (одну склянку кожні 20 хвилин). Температура питної води, напоїв, чаю має бути + 10-15 °С.

Разом з потом з організму людини активно виділяються солі та мікроелементи. Тому за підвищеної температури повітря рекомендовано вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні  напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

За інформацією Управління Держпраці у Вінницькій області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46917

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30103

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47611

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183262

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді