Безпека праці водіїв автотранспортних засобів

Теми:
Фахівці Держпраці нагадали про негативні фактори на робочому місці водіїв автотранспортних засобів та шляхи створення безпечних умов праці цих працівників.

Шум, вібрація, вимушена робоча поза, гіподинамія, шкідливі токсичні речовини і запиленість повітря, нервово-емоційне напруження — всі ці фактори наявні у роботі водіїв та негативно впливають на їхнє здоров’я.

Держпраці наголошує на необхідності створення безпечних умов праці водіїв шляхом удосконалення автотранспорту в технічному і гігієнічному плані. Йдеться про те, щоб конструкції машин (система вентиляції, герметизації кабіни) забезпечували захист водія від впливу пилу та токсичних речовин.

Мікроклімат у кабіні повинен відповідати нормативним вимогам і підтримувати високу працездатність водія та його гарне самопочуття, тому важлива наявність приладів кондиціювання повітря.

Адміністрація підприємства, що має транспорт, повинна забезпечити проходження водіями обов’язкових попередніх та періодичних медичних оглядів, організовувати та проводити навчання водіїв, а також курс підготовки надання першої медичної допомоги під час дорожньо-транспортних подій.

Водії мають бути забезпечені на робочому місці засобами особистої гігієни: водій повинен мати в автомобілі миючі засоби, щітку для миття рук, рушник, ганчір’я для витирання рук від паливно-мастильних матеріалів.

За інформацією Управління Держпраці у Вінницькій області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46922

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30105

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47627

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді