Безпека праці водіїв будівельно-дорожніх машин та дорожніх робітників

Теми:
Фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області розповіли про умови праці водіїв будівельно-дорожніх машин і дорожніх робітників та шляхи зниження впливу шкідливих факторі на робочих місцях цих працівників.

Під час будівництва та ремонту автомобільних доріг застосовується комплекс будівельно-дорожніх машин, зокрема, це бульдозери, скрепери, екскаватори, грейдери, самоскиди, автогудронатори, асфальтоукладальники, самохідні катки. Під час експлуатації цих машин утворюється чимало забруднюючих речовин — вихлопні гази, нафтопродукти при їх випаровуванні, пил, продукти стирання шин, гальмівних колодок і дисків зчеплення, асфальтових (і бетонних) покриттів. Ве це шкідливо впливає на здоров’я водіїв, які знаходяться в кабінах машин, зазвичай не обладнаних системами вентиляції та кондиціонування.

Джерелом шкідливих факторів є також ручний і механізований інструмент (відбійні молотки, переносні грохоти, совкові лопати тощо), який використовують під час будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг дорожні робітники.

Отже, в місцях проведення ремонтно-будівельних робіт на дорогах шкідливими факторами на робочому місці працівників є запиленість і забрудненість повітря робочої зони дорожнім пилом, аерозолями матеріалів для будівництва та ремонту, вихлопними газами працюючого транспорту; шум від роботи будівельно-дорожніх машин; локальна вібрація та шум від ручного пневмоінструменту; фізичне динамічне і статичне навантаження; підіймання і переміщення вантажів вручну; незручна робоча поза; робота на відкритому повітрі.

Внаслідок дії зазначених факторів у водіїв будівельно-дорожніх машин та дорожніх робітників виникають професійні захворювання — хронічні обструктивні захворювання легенів (пиловий бронхіт), пневомоконіоз, нейросенсорна приглухуватість, вібраційна хвороба, радикулопатії, остеохондроз хребта, невралгії та невропатії.

Основними шляхами зниження шкідливого впливу на організм водіїв дорожніх машин є модернізація техніки:

  • розробка альтернативного транспорту (дорожніх машин, що працюють на електротязі);
  • обладнання кабін системами вентиляції, кондиціонування та газочищення;
  • захист від впливу шуму (конструювання машин з менш гучними механічними вузлами, застосування шумопоглинаючих і шумоізолюючих пристроїв тощо);
  • захист від впливу вібрації (віброізоляція; своєчасна підтяжка кріплень, усунення вільного ходу, зазорів, якісне змазування тертьових поверхонь, правильне регулювання робочих органів; влаштування в кабінах водіїв під сидіннями різних еластичних прокладок, подушок, пружин, гумових амортизаторів).

Для дорожніх робітників важливими заходами попередження впливу шкідливих факторів є механізація ручної праці; застосування вібробезпечних інструментів, антивібраційних рукавиць, взуття, теплих рукавиць в зимовий час; раціональне чергування режимів праці та відпочинку, теплові ванни, самомасаж і обігрів рук під час змінних перерв.

Важливими заходами профілактики є забезпечення працівників засобами особистої гігієни, проведення медичних оглядів в установленому порядку.

За інформацією офіційного порталу ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10528

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47517

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183123

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77584

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді