Фермери отримають більшу компенсацію за розмінування сільгоспземель

Уряд компенсуватиме фермерам 100% від вартості розмінування

Фермери отримають більшу компенсацію за розмінування сільгоспземель Кабмін збільшив розмір компенсації з 80% до 100% для агровиробників, які планують розміновувати землі сільськогосподарського призначення. Мета — створити умови, щоб фермери розпочали розміновувати ті ділянки, які зараз не обробляються.

Відповідні зміни до постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення» від 12.03.2024 № 284 Уряд ухвалив постановою від 30.08.2024 № 990.

В Україні створять реєстр замінованих земель

Тепер у програмі також зможуть брати участь ті фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, якщо вони є платниками ЄП IV групи. А торги із закупівлі послуг з розмінування с/г земель мають відбуватися виключно на аукціонах в системі Prozorro за участі не менше двох учасників.

Участь у програмі можуть брати фермери, землі яких є на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами. Визначені ділянки обов’язково мають бути розташовані поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону.

Верифікацію поданих фермерами заявок через Державний аграрний реєстр, здійснює Центр гуманітарного розмінування (далі — Центр). Він же оголошує в системі Prozorro аукціони з надання послуг розмінування. А після того як буде визначений оператор-переможець і фінальна вартість розмінування, перераховує 100% суми на спеціальний рахунок, відкритий фермером в одному із державних банків, що беруть участь у програмі.

Оператор протимінної діяльності отримає всю зарезервовану суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт із боку Центру.

Джерело: Мінекономіки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77446

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23864

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
25420

Навчання і перевірка знань з охорони праці працівників закладів освіти

Чинне законодавство вимагає, щоб працівники протягом трудової діяльності проходили навчання і перевірку знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Про те, як організувати навчання і перевірку знань з охорони праці працівників закладів освіти, — далі у статті.
15162

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді