«Захищений простір» замість укриття: що це і в яких школах відкриють

Новий тип захисту можуть використовувати не ближче, ніж за 90 км від лінії фронту

«Захищений простір» замість укриття: що це і в яких школах відкриють

Уряд затвердив постанову про Порядок реалізації експериментального проєкту щодо створення в будівлях і спорудах закладів освіти захищених просторів (приміщень для фізичного захисту).

Як облаштувати безпечні укриття в закладах освіти

Документ визначає вимоги щодо створення в закладах освіти захищених просторів — приміщень на підвальних, цокольних, перших поверхах, де можна тимчасово перебувати, щоб захиститися від небезпек і засобів ураження під час повітряної тривоги.

Порядок стосується шкіл, які розташовані на території громад із задовільним або помірним рівнями ризику й де учасники освітнього процесу не забезпечені сховищами та протирадіаційними укриттями. Рівні ризику визначає Методика оцінки ризиків безпеки в освіті, пов’язаних з російською агресією, затверджена постановою КМУ.

Методика передбачає п’ять рівнів ризику безпеки в системі освіти:

  1. Непереборний — тимчасово окуповані території та громади, де тривають активні бойові дії.
  2. Дуже високий — можливість початку бойових дій. У цих громадах заклади розташовані на відстані до 45 км від лінії активних бойових дій, а також на відстані до 45 км, 30 км або 15 км від кордонів з рф, республікою білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону відповідно.
  3. Високий — до нього належать громади, заклади освіти яких розташовані поза ризиком артилерійського ураження на відстані до 60 км від лінії активних бойових дій або територій, де зберігається ризик початку бойових дій. Також тут залишається високий ризик обстрілів іншими засобами ураження, наприклад, авіаудари. Окрім того, до цього рівня ризику можуть належати території поряд з інфраструктурними об’єктами.
    Іншим критерієм є розташування закладів освіти громади в межах 135 км, 60 км або 30 км від кордонів з рф, республікою білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону відповідно.
  4. Помірний — отримали громади, заклади яких розташовані в межах 90 км від активних або можливих бойових дій, а також на відстані до 270 км, 90 км і 45 км від кордонів з рф, республікою білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону відповідно.
  5. Задовільний — ризик, за якого заклади освіти можуть побудувати відносно безпечний та повноцінний очний формат навчання.

Важливо: такі простори можна використовувати тимчасово. Засновники закладів освіти зобов’язані облаштувати протирадіаційні укриття або споруди подвійного призначення.

Для того щоб максимально гарантувати учням безпечні умови для очного навчання, Порядок визначає вимоги до облаштування захищених просторів, зокрема:

  • розташування простору в основній будівлі закладу освіти або близько до неї (рекомендовано до 100 м);
  • захисні простори не можна влаштовувати поряд із резервуарами з небезпечними хімічними, легкозаймистими, горючими та вибухонебезпечними речовинами;
  • через захисний простір не проходять водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації (за винятком внутрішньобудинкових інженерних мереж);
  • простори не можуть зазнавати негативного впливу ґрунтових, поверхневих, технологічних або стічних вод;
  • приміщення мають рівну підлогу, придатну для встановлення лав та інших місць для сидіння та лежання;
  • простори забезпечені електроживленням та штучним освітленням;
  • у приміщеннях заборонено зберігати легкозаймисті, хімічно небезпечні речовини;
  • приміщення перебуває в задовільному санітарному та протипожежному стані (відповідно до протипожежних і санітарних правил);
  • простори забезпечені не менше ніж двома евакуаційними виходами, один з яких може бути аварійним (у разі перебування менше ніж 50 осіб і відстані від найвіддаленішої точки приміщення до виходу не більше 25 м — у ньому допускається наявність одного евакуаційного виходу);
  • пристосовані для вільного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення — для закладів освіти, у яких навчаються такі діти.

ОВА та органи місцевого самоврядування впродовж одного місяця з дня набрання чинності постановою мають розробити та затвердити план заходів з облаштування захисних споруд цивільного захисту на період до кінця 2027 року та забезпечити його реалізацію.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77449

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23865

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
25429

Навчання і перевірка знань з охорони праці працівників закладів освіти

Чинне законодавство вимагає, щоб працівники протягом трудової діяльності проходили навчання і перевірку знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Про те, як організувати навчання і перевірку знань з охорони праці працівників закладів освіти, — далі у статті.
15162

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді