Роботи зі шкідливими та важкими умовами: зміни від Мінсоцполітики

Уряд запланував зміни до КП щодо назв робіт

Роботи зі шкідливими та важкими умовами: зміни від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» (далі — Список № 2).

Документи, які набирають чинності в липні 2024 року

Зміни пропонують викласти в новій редакції професійні назви робіт (професій, посад) розділу «Охорона здоров’я та соціальна допомога».

Особи, які працювали на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, зокрема за Списком № 2, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи (ч. 1 ст. 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV).

Водночас Мінекономрозвитку наказом від 18.08.2020 № 1574 ухвалив Зміну № 9 до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — КП), згідно з якою:

  • внесли професійну назву роботи «Працівник з господарської діяльності закладу охорони здоров’я»;
  • змінили професійну назву роботи:
    • «Молодша медична сестра (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця та ін.)»  — на «Молодша медична сестра (молодший медичний брат) (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця, санітар, санітар-прибиральник, санітар-буфетник та ін.)»;
    • «Молодша медична сестра з догляду за хворими» — на «Молодша медична сестра (молодший медичний брат) з догляду за хворими».

Відповідні зміни також внесли до Випуску 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників системи охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117.

У зв’язку з цим виникла необхідність привести професійні назви робіт (професій, посад), передбачених Списком № 2, у відповідність до КП. 

Мінсоцполітики пропонує викласти у новій редакції розділ XXIV «Охорона здоров’я та соціальна допомога» Списку № 2, де зазначає такі назви посад:

  • молодша медична сестра / молодший медичний брат (санітар-прибиральник / санітарка-прибиральниця); 
  • молодша медична сестра / молодший медичний брат з догляду за хворими; 
  • працівник з господарської діяльності закладу охорони здоров’я.

Пропозиції та зауваження до проєкту акта приймаються до 19 липня 2024 року за адресою:

Міністерство соціальної політики України, 01601,
м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10;
e-mail: [email protected];
тел.: 284-38-85

Джерело: Мінсоцполітики

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Група з електробезпеки інженера з охорони праці

Робота інженера з охорони праці досить багатофункціональна і складна. Дізнайтеся, чи повинен інженер з охорони праці для виконання своїх обов'язків мати групу з електробезпеки?
9201

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з електробезпеки

Роботодавець зо­бо­в’я­заний регулярно вживати заходів безпеки, щоб унеможливити або мінімізувати ризики виникнення пожежі й ураження працівників електричним струмом. Один із головних заходів — проводити інструктажі, навчання та перевірку знань працівників із питань електробезпеки. Більше про інструктажі з електробезпеки — дізнайтеся зі статті.
15283

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді