Звітуємо ТЦК про транспортні засоби

Не забудьте надати інформацію ТЦК до 20 червня

Звітуємо ТЦК про транспортні засоби

Підприємства, установи та організації (далі — підприємства) зобов’язані до 20 червня 2024 року подати територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) інформацію про наявність транспортних засобів (ТЗ) і техніки, їх технічний стан. А також — про громадян, які працюють на таких ТЗ і техніці.

Набули чинності зміни до Правил дорожнього руху

Таку інформацію підприємства подають двічі на рік — до 20 червня і до 20 грудня. Підстава — пункт 15 Положення про військово-транспортний обов’язок, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2000 № 1921 (далі — Положення № 1921). Для цього складіть Відомість про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці (далі — Відомість) за формою згідно з додатком 1 до Положення № 1921. 

Військово-транспортний обов’язок встановлений законом для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань на особливий період транспортними засобами і технікою. Він поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, ОМС, підприємства, установи, організації, зокрема на залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, які забезпечують експлуатацію ТЗ, а також на громадян — власників ТЗ і техніки (ч. 1 ст. 6 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII).

У Відомість уносьте дані лише про ТЗ, що є власністю підприємства. Якщо підприємство є власником ТЗ і передало його у лізинг, повідомте про це ТЦК. Підприємство, якому ТЗ передали у лізинг, не включає інформацію про них у Відомість.

Керівники підприємств, установ та організацій зобов’язані забезпечити доступ представників ТЦК до транспортних засобів і техніки для перевірки їх мобілізаційної готовності (п. 19 Положення № 1921).

Якщо підприємство не подало Відомість або подало її із запізненням, це вважається порушенням законодавства і загрожує адміністративною відповідальністю. Штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період складає від 2000 до 3500 нмдг — від 34 000 до 59 500 грн (абз. 2 ч. 3 ст. 210-1 КпАП).

Джерело: КМУ, ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23581

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36682

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10433

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32571

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163432

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді