Як діяти, якщо на підприємстві виникла бійка між працівниками

Непорозуміння між працівниками можуть виникнути у будь-якому колективі,  форми виявлення неприязні також бувають різні. Але коли непорозуміння переростають у «кулачні» вияснення стосунків на робочому місці, на підприємстві не знають як правильно діяти у цій ситуації.

Непорозуміння між працівниками можуть виникнути у будь-якому колективі, та форми виявлення неприязні бувають різні. Але коли непорозуміння переростають у «кулачні» вияснення стосунків на робочому місці, на підприємстві не знають як правильно діяти у цій ситуації.

Отже, якщо між працівниками виникла бійка, перш за все необхідно надати невідкладну допомогу потерпілому (за потреби забезпечити його доставку до лікувально-профілактичного закладу) та викликати міліцію. Невиклик міліції чи швидкої медичної допомоги залежно від наслідків можуть кваліфікуватись як кримінально карані діяння. Другий крок — зафіксувати обставини конфлікту у доповідній записці та зареєструвати її у реєстраційній формі підприємства, передбаченій для внутрішніх документів. Винуватці конфлікту мають надати письмові пояснення. У разі відмови від надання письмових пояснень слід скласти відповідний акт.

І тут постає чи не найголовніше питання: чи підпадає бійка під категорію нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом? Кваліфікація буде залежати від обставин.

Нещасний випадок вважається пов’язаним з виробництвом, і складається акт за формою Н-1, якщо визначено заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання чи у зв’язку з виконанням ним трудових (посадових) обов’язків або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування. Але якщо потерпілий та інша особа з’ясовували особисті стосунки невиробничого характеру, що підтверджено висновком компетентних органів, то розслідування проводитиметься відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 № 270.

Працівники, що вчинили бійку, порушили трудову дисципліну на підприємстві. Відповідно до них може бути застосована дисциплінарна відповідальність у формі догани або звільнення (ст. 147 КЗпП), а також адміністративна чи кримінальна відповідальність.

 Покроковий алгоритм дій керівництва на підприємстві у разі бійки між працівниками зі зразками необхідних документів читайте у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» №12/2013.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
18

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23679

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36706

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10541

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32683

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді