Близько 90 відсотків від загальної кількості роботодавців не оформлюють трудові відносини з найманими працівниками

За 5 місяців 2014 року Державною інспекцією України з питань праці перевірено 11 тис. 732 суб’єкти господарювання.

За 5 місяців 2014 року Державною інспекцією України з питань праці перевірено 11 тис. 732 суб’єкти господарювання. Порушення законодавства про працю щодо оформлення трудових відносин та ведення кадрового діловодства виявлено у 1 тис. 136 роботодавців, в тому числі у 596 фізичних осіб – підприємців.

Найбільш поширеним порушенням у фізичних осіб – підприємців є не оформлення трудових відносин з найманими працівниками (близько 90% від загальної кількості роботодавців). Всього перевірками виявлено 1 тис. 16 працівників, які виконували роботи без укладання трудових договорів, в тому числі 751 працівника, які працювали у фізичних осіб – підприємців.

Серед інших порушень – порушення вимог ст. 24-1 КЗпП України щодо строків реєстрації трудового договору в центрі зайнятості при його укладанні з приватним підприємцем, внесення записів до трудових книжок працівників (ст. 48 КЗпП України), не ознайомлення працівника з наказом про прийняття на роботу та з умовами праці (ст. 29 КЗпП України).

Перевірками встановлено 295 випадків укладання з працівниками договорів підряду або договорів про надання послуг, які мають ознаки трудового договору. Найбільш поширена заміна трудових відносин цивільними у торгівлі та промисловості.

За результатами перевірок керівникам підприємств внесено 756 приписів про усунення порушень при оформленні трудових відносин з працівниками.

До місцевих судів направлено 648 протоколів для притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про працю згідно із ч. 1 ст. 41 КУпАП.

29 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 188-6 КУпАП за невиконання вимог державного інспектора праці щодо усунення виявлених порушень законодавства про працю.      

Матеріали 173 перевірок передані до правоохоронних органів для надання юридичної оцінки.

За інформацією Державної інспекції України з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
18

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23680

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36706

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10542

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32685

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді