Відпустка для працівників з нефіксованим робочим часом

image85

Тривалість робочого часу в період дії воєнного стану

Починаючи із 10 серпня, роботодавці можуть укладати з працівниками трудові договори з нефіксованим робочим часом. Це регламентує Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом» від 18.07.2022 № 2421-ІХ (далі — Закон № 2421).  

За трудовим договором з нефіксованим робочим часом не встановлюють конкретного часу виконання роботи. Обов’язок працівника виконувати роботу виникає лише в разі, коли роботодавець надає роботу, передбачену цим трудовим договором. Роботодавець не гарантує, що таку роботу надаватиме постійно. Обов’язкова умова — дотримувати умов оплати праці, що передбачає ст. 21-1 КЗпП.

check-mark.pngСкачайте наказ про надання щорічної основної відпустки

Така особливість трудового договору, як виконання роботи на умовах нефіксованого робочого часу, не обмежує трудових прав працівників.

 

Працівники, які працюють за договором з нефіксованим робочим часом, мають право на щорічну основну відпустку тривалістю не менш як 24 к. д. за відпрацьований робочий рік, який відлічують з дня, коли уклали трудовий договір (ст. 75 КЗпП).

Джерело: Держпраці

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Перенесення робочих днів

Щороку Кабмін видає розпорядження про перенесення робочих днів. Через військовий стан в Україні діють інші норми законодавства. Дізнайтеся, більше про них зі статті.
29526

Як правильно залучати працівників до надурочних робіт

Перш ніж навантажити працівників додатковою роботою, потрібно звіритися із законодавством, яке визначає порядок застосування надурочних робіт. Що змінилося під час воєнного стану — дізнайтеся зі статті.
13534

Тривалість робочого часу

Що таке нормальна тривалість робочого часу та в яких випадках встановлюється скорочена тривалiсть робочого часу, які норми тривалості робочого часу на 2023 рік? Відповіді на ці та інші питання, пов’язані з балансом робочого часу, — у статті.
43751

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді