Перенесення робочих днів у 2016 році: роз’яснення Держпраці

Теми:
Управління Держпраці в Івано-Франківській області надало роз’яснення щодо перенесення робочих днів у 2016 році. Якщо працівник підприємства, установи чи організації перебував у відпустці чи хворів у дні, які було визначено неробочими, чи повинен він виходити на роботу в ті дні, на які перенесено робочі дні

Управління Держпраці в Івано-Франківській області надало роз’яснення щодо перенесення робочих днів у 2016 році. Якщо працівник підприємства, установи чи організації перебував у відпустці чи хворів у дні, які було визначено неробочими, чи повинен він виходити на роботу в ті дні, на які перенесено робочі дні.

Нагадаємо, що у 2016 році для створення сприятливих умов для святкування 7 січня — Різдва Христового, 8 березня — Міжнародного жіночого дня та 28 червня — Дня Конституції України, а також раціонального використання робочого часу Уряд рекомендує керівникам підприємств, установ та організацій перенести робочі дні з:

  • п’ятниці 8 січня — на суботу 16 січня;
  • понеділка 7 березня — на суботу 12 березня;
  • понеділка 27 червня — на суботу 2 липня (розпорядження КМУ від 11.11.2015 №1155-р).

Відповідно до частини 5 статті 67 КЗпП власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації КМУ не пізніше ніж за два місяці повинен видати наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), якщо такий є. Тобто роботодавець сам вирішує питання щодо перенесення робочих днів.

Відповідно до зазначеного всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесенням робочих днів графіком роботи підприємства.

Наприклад: якщо на підприємстві, установі, організації за наказом роботодавця день 8 січня був установлений вихідним, а день 16 січня 2016 року — робочим, то працівники, які перебували в установлений наказом вихідний день у відпустках, мають працювати відповідно до встановленого графіка робочого часу, тобто день 16 січня 2016 року для них має бути робочим.

Тривалість установленого робочого дня в суботу має дорівнювати тривалості робочого дня, за який проводиться відпрацювання.

На підставі наказу про перенесення робочих днів у табелі обліку використання робочого часу день 08 січня має позначатися як вихідний (для працівників, які перебували у відпустці, як відпустка), а 16 січня — як робочий (проставляються години (дні) роботи).

Якщо працівник був відсутній на роботі в установлений робочий день без поважної причини, то це може кваліфікуватися як прогул. Відсутність працівника на роботі в робочі дні з поважної причини має підтверджуватися відповідним документом (листок непрацездатності, наказ про надання відпустки тощо).

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46972

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30135

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10565

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47702

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді