Розслідуємо аварію (інцидент), які не належать до І або ІІ категорії

Якщо внаслідок аварії відсутня матеріальна шкода, руйнування будівель, споруд, не створено загрози для життя людей, немає постраждалих, чи має розслідувати таку аварію служба охорони праці підприємства? На основі яких нормативних актів організовують розслідування таких аварій (інцидентів)? Журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» №08/2014 надасть відповіді на ці запитання.

Найчастіше трапляються такі види аварій як аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин; аварії з викидом радіоактивних речовин у довкілля; пожежі та вибухи; аварії на транспорті; раптове руйнування будівель і споруд; аварії у системах життєзабезпечення, аварії на електроенергетичних та очисних спорудах тощо. Особливо важкі аварії можуть призвести до катастроф.

Термін інцидент найчастіше застосовують у транспортній галузі.  Відповідно до законодавства, крім аварій та інцидентів, можуть статися: надзвичайна ситуація (державного, регіонального, місцевого та об’єктового рівня); катастрофа (дуже серйозна катастрофа); аномальна подія; випадок, відмова у роботі обладнання; технологічне порушення (І та ІІ категорії; як правило, в енергетичному господарстві) тощо.

Випадки порушення технологічних процесів, роботи устаткування, тимчасової зупинки виробництва засобами автоматичного захисту та інші локальні порушення у роботі цехів, дільниць і окремих об’єктів, падіння опор та обрив проводів ліній електропередачі не належать до аварій, що мають категорію, і розслідуються підприємством в установленому законодавством порядку.

З метою врахування специфіки галузей економіки, визначення аварій I чи II категорії центральні органи виконавчої влади за потреби розробляють і затверджують відповідні галузеві порядки проведення розслідування аварій за погодженням з Держгірпромнаглядом.

Керівники (спеціалісти) служби охорони праці можуть залучатись до розслідування аварій, інцидентів та інших пов’язаних з ними подій у порядку, визначеному відповідними нормативними актами.

У журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці № 08/2014» наведено повну версію статті «Аварія (інцидент) не належить до І або ІІ категорії: за яким порядком розслідувати?» з переліком основних нормативних документів, якими необхідно керуватися під час розслідування аварій, інцидентів та інших пов’язаних з ними подій. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
22

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23682

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10545

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32693

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді