Врегульовано питання надання відпусток працівникам із зони АТО та матерям інвалідів

Сьогодні Верховною Радою України прийнято в цілому два закони, що регулюють питання надання відпусток працівникам на території проведення АТО та матерям інвалідів з дитинства підгрупи А І групи

Сьогодні Верховною Радою України прийнято в цілому два закони, що регулюють питання надання відпусток працівникам на території проведення АТО та матерям інвалідів з дитинства підгрупи А І групи.

Законом України «Про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про відпустки» доповнено частину першу статті 25 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» положенням про право працівників на період проведення АТО у відповідному населеному пункті на отримання вiдпустки без збереження заробiтної плати з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більш як сім календарних днів після прийняття рішення про припинення  АТО.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)» внесено зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки».

Так, щорiчно додаткова оплачувана вiдпустка тривалiстю 10 календарних днів надається жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А І групи. Згідно зі змінами, внесеними до Закону України «Про відпустки», до соціальної відпустки належить додаткова вiдпустка працiвникам, якi мають дітей або інваліда з дитинства підгрупи А І групи.

Особам, які на 30 червня 2014 року мали право на отримання допомоги при народженні дитини у розмірі, встановленому на першу дитину, після досягнення дитиною двох років на наступні 12 місяців призначається щомісячна допомога у розмірі 130 гривень, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді