В умовах війни спростили порядок отримання статусу безробітного та виплати допомоги по безробіттю

На виплати можуть розраховувати й ті працівники, які втратили роботу, але не встигли оформити звільнення

Які вимоги до роботи держслужбовців під час воєнного стану

Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

7 травня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 № 2220 (законопроєкт від 11.04.2022 № 7275, далі — Закон № 2220).

Закон № 2220 передбачає, зокрема, такі зміни у сфері зайнятості під час воєнного стану:

Статус безробітного надаватимуть з першого дня реєстрації без вимог до наявності підходящої роботи.

Внутрішньо переміщеним особам (ВПО) статус безробітного надаватимуть з першого дня реєстрації в центрі зайнятості та призначатимуть допомогу по безробіттю.

В умовах війни спростили порядок отримання статусу безробітного та виплати допомоги по безробіттю Дізнайтеся, чи може ВПО працювати за сумісництвом, якщо на основному місці роботи оформили простій

ВПО, які не розірвали трудові відносини, також зможуть зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні за особистою заявою. Припинити трудовий договір вони зможуть в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця. Центр зайнятості повідомить про це роботодавця, ПФУ та ДПС, а дані про трудовий стаж отримає в держреєстрах. Датою звільнення вважатимуть наступний день після подання такої заяви.

Виплати допомоги по безробіттю нараховуватимуть без особистого відвідування центру зайнятості, якщо особа підтвердить статус безробітного не рідше ніж раз на 30 календарних днів будь-якими засобами комунікації, зокрема електронними.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю не перевищуватиме 1,5 мінімальної зарплати, тобто — 9750 грн.

Виплату допомоги припинятимуть в разі, якщо безробітний понад 30 днів перебуває за кордоном.

Роботодавці зможуть подати заяву, щоб отримати або продовжити дію дозволу на застосування праці іноземців чи осіб без громадянства будь-яким засобом комунікації. Виняток — дозволи на застосування праці громадян рф та білорусі – їх потрібно погоджувати з СБУ.

Окремо в Законі № 2220 прописали особливості отримання допомоги по частковому безробіттю у разі втрати працівниками частини зарплати через те, що підприємство зупинило чи скоротило виробництво (виконання робіт, надання послуг) у період воєнного стану.

Закон № 2220 передбачає також додаткові економічні стимули для роботодавців, які працевлаштовують ВПО. Натомість ВПО, які хочуть розпочати власний бізнес, отримають фінансову допомогу від держави.

Також Уряд спростив реєстрацію в Державній службі зайнятості українців, що втратили роботу під час дії воєнного стану постановою КМУ від 29.04.2022 № 509. Особи, які не мають повного пакету документів для подачі заявки, зможуть стати на облік по безробіттю за спрощеною процедурою — через додаток або портал «Дія».

Олена Петровська

За матеріалами ВР

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23667

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36704

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10532

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32674

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді